fbpx

Sıkça Sorulan Sorular 2024

Anasayfa » Sıkça Sorulan Sorular 2024

Sıkça Sorulan Sorular, SRC, ODY, ÜDY Belgesi ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruları cevapladık. SRC Fiyatları, ODY Fiyatları ve ÜDY Fiyatları ile ilgili tüm güncel sorulara cevaplar veriyoruz.

Sıkça Sorulan Sorular

Belge alacak adayların genellikle bizlere sordukları soruları bir başlık altında topladık. SRC Belgesi, ODY Belgesi, ÜDY Belgesi, Yetki Belgeleri ve Psikoteknik Raporu ile ilgili sürekli belge alacak adayların sordukları soruların cevaplarını uzman ekibimiz ile cevapladık. Sizlerde buraya eklenmesini istediğiniz sorular var veya cevap arıyorsanız, hemen bizlere yazınız.

SRC (Mesleki Yeterlilik Belgesi) ne demektir, kimler almalıdır?

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında Yolcu veya Yük Taşımacılığı alanında faaliyet gösteren veya gösterecek olan tüm sürücülerin faaliyet alanlarına uygun olarak SRC Belgesi alması zorunlu olan belgedir.

SRC Nedir?

SRC kelimesi Sürücü kelimesinin ünsüz harfleridir. Yani SRC Kelimesi de sürücü anlamına gelmektedir. SRC Belgesi Nedir? sayfamızda SRC ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

SRC Belgesi, Kaç Çeşittir?

Kaç çeşit SRC Belgesi sorusu sürekli sorulan sorulardandır. SRC Belgesi alacaksınız ama faaliyet alanınıza göre hangisini almanız gerektiğini bilmelisiniz öncelikle… 5(beş) çeşit SRC Belgesi bulunmaktadır. Bunlar;

SRC 1 Belgesi ; Uluslararası Yolcu Taşımacılığı yapacak sürücüler için
SRC 2 Belgesi ; Yurt içi Yolcu Taşımacılığı yapacak sürücüler için
SRC 3 Belgesi ; Uluslararası Yük Taşımacılığı yapacak sürücüler için
SRC 4 Belgesi ; Yurt içi Yük Taşımacılığı yapacak sürücüler için
SRC 5 Belgesi ; Tehlikeli Madde Taşımacılığı yapacak sürücüler için
verilecek SRC Belge türleridir. 

SRC Belgesi Nasıl Alınır?

SRC Belgesine sahip olmanın iki farklı yolu bulunmaktadır. 
Sınavsız SRC Belgesi; eğer 25.02.2003 öncesi ehliyet belgesine sahip iseniz Sınavsız SRC Belgesi alabiliyorsunuz.
Diğer bir yöntem ise normal kayıt, eğitim ve sınav üçlüsünden oluşuyor. Başarılı olmanız durumunda SRC Belgesi alabiliyorsunuz.
Detaylı bilgi için SRC Belgesi Nasıl Alınır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Sınavsız SRC Nasıl Alınır?

Sınavsız SRC Belgesi alabilmeniz için ilk şartın 25.02.2003 tarihinden önce ehliyet sahibi olmanız gerekmektedir. Şartı tamamlamanız durumunda SRC Merkezimizden gün içerisinde belgenizi alabiliyorsunuz.

SRC Belgesi Sınavında Kaç Soru Soruluyor?

SRC Belgesi Sınavları, Milli Eğitim Bakanlığınca yapılmakta ve toplamda 40 yazılı soru sorulmaktadır. 1 veya 3 adet uygulama sorusu da sorulacaktır.

SRC Belgesi Sınavından Başarılı Olmak için Kaç Doğru Yapmalıyım?

SRC Belgesi Sınavından başarılı olmak için sorulan 40 soru üzerinden 28 doğru yapmanız gerekmektedir. 70 puan ve üzeri SRC Belgesi almaya hak kazanacaktır.

SRC Belgesinin Süresi Var mıdır?

SRC Belgelerin de diğer belge türleri gibi herhangi bir sınırlandırma yoktur. SRC Belgesi dışında alacağınız diğer belge türlerinde 5(beş) yıllık periyodlarda yenilemeler tabi tutulur.

SRC Belgesinde Yaş Şartı Aranır mı?

SRC Belgesi için üst yaş sınırı 66, büyük otobüs kullanacaklar için alt yaş sınırı 26’dır. SRC Belgesi almak için alt yaş sınırını doldurma şartı aranmamaktadır.

B Ehliyet ile SRC Belgesi Alınır mı?

Sadece ehliyetinizi olması SRC Belgesi almanıza yeterlidir. SRC Belgesinde ehliyet şartı aranmamaktadır.

SRC Belgesi Ders Zorunluluğu Var mıdır?

SRC Belgesi Dersleri, SRC Merkezi tarafından belirlenir. Belirlenen derslere 1/5 oranında devamsızlık hakkınız bulunmaktadır. Tüm ders ve eğitimlere katılmak zorundasınız.

SRC Belgesi Sınavlarına Katılmak İçin Ne Yapmalıyız?

SRC Belgesi Sınavı artık Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenmiş Mesleki Yeterlilik Kurslarından alınan kayıt, eğitimler sonucunda yapılmaktadır. Bir SRC Merkezine kayıt olduğunuz taktirde o dönemin devamındaki ilk SRC Sınavına girebilirsiniz.

SRC Belgesi Sınavı Yılda Kaç Defa Yapılır?

SRC Belgesi Sınavları, 2017 yılı itibari ile Milli Eğitim Bakanlığına geçti. Ulaştırma Bakanlığında iken senede 4 veya 5 kere SRC Belgesi Sınavına tabi tutulurlardı. Milli Eğitim Bakanlığı her ay bir sınav yapmaktadır. Milli Eğitim Müdürlüklerince gelen talepler doğrultusunda SRC Belgesi Sınavları azaltılabilir veya çoğaltılabilir. 

SRC Belgesi Başvuruları Ne Zaman?

SRC Belgesi Başvuruları genellikle ayın 1 ila 15 tarihleri arasında yapılmaktadır. Yani ayın ilk iki haftası diyebiliriz.

SRC Belgesi Dersleri Ne Zaman?

SRC Belgesi dersleriniz kayıt olduğunuz haftanın devamında ki hafta sınava kadar belirlenir. Genel uygunluk durumuna göre hafta içi akşam veya hafta sonu dersleri uygulanır. Bu durum bir yönetmelik değil, SRC Merkezinizin vereceği kararlar doğrultusunda planlanır.

SRC Belgesi Sınavları Ne Zaman?

SRC Belgesi Sınav Tarihleri, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince talep doğrultusunda belirlenir. Genellikle kayıt olduğunuz ayın devamında ki ayın ilk iki haftasıdır.

İlkokul Mezunuyum SRC Belgesi Alabilir miyim?

SRC Belgesi almak için mezuniyet şartı aranmamakta, bunun için ilkokul mezunu da olabilirsiniz. İlkokul mezunu SRC Belgesi alabilir.

Ekip Olarak SRC Belgesi Alınabilir mi?

Ekip olarak SRC Belgesini alabilirsiniz. Mevcut dönem kontenjanına göre belirtilen aralıklarda kayıt olabilir ve SRC Belgesini alabilirsiniz. Ekip olarak sizlere SRC Eğitimi, SRC Merkezi tarafından düzenlenebilir. 

SRC Belgesi Cezaları

Ticari olarak yolcu veya yük taşımacılığı yapan bir firmada ticari araç kullanan bir şoför iseniz SRC Belgenizin olmadığı durumlarda hem araç kullanan sürücüye hemde aracın sahibi firmaya cezai işlem uygulanmaktadır. Sürücüye 366 TL, Araç Sahibine 732 TL, SRC’siz araç kullanmanın toplamda 1098 TL cezai işlem uygulanmaktadır.

En İyi SRC Merkezi Nerededir?

İstanbul’un En İyi SRC Kursu olarak bilinen Maltepe, Kartal, Pendik, Tuzla, Gebze, Darıca, Dilovası bölgelerinde SRC Belgesi hizmeti veren Denge SRC Kursu Tuzla bölgesinde faaliyet göstermektedir.

Farklı İlde İkamet Ediyorum. SRC Belgesi Almak İçin Ne Yapmalıyım?

SRC Belgesi almak için SRC Eğitimlerine katılım göstermek zorundasınız. Denge SRC Kursu olarak Maltepe, Kartal, Pendik, Tuzla, Gebze, Dilovası, Darıca, Çayırova bölgelerine hizmet vermekteyiz.

Şirketimizde Doblo, Kango, Caddy Tibi Ticari Araçlarımız Var. SRC Belgesi Almalı mıyız?

Araçlarınız ticari sınıfta değerlendirilir. Araçlarınız hususi araç olarak da geçiyor olabilir. Hususi araçların rutin polis çevirmelerinde eğer yük taşımacılığına veya yolcu taşımacılığına dair bir durum yok ise sizlerden SRC Belgesi istenilmeyecektir. Fakat yük taşıma durumlarında hususi de olsa sizlerden SRC 4 Belgesi talep edilecektir. Şirketinize kayıtlı bu tip Doblo, Fiorino, Caddy ve Kango vb. araçlarınız var ise kullanacak kişide SRC Belgesi olması zorunludur.

SRC 2 Belgesi veya SRC 4 Belgesi Uluslararası Çalışabilir Miyim?

SRC 2 Belgesi ile yurt içinde yolcu taşımacılığı yapabilir, SRC 4 Belgesi ile de yurt içinde yük taşımacılığı faaliyetlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Yurt içi belgeler olduğu için SRC 2 Belgesine sahip yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin uluslararası çalışmalar yapabilmeleri için SRC 1 Belgesini, SRC 4 Belgesine sahip yük taşımacılığı yapan sürücülerin uluslararası çalışmalar yapabilmeleri için SRC 3 Belgesini almaları gerekmektedir.

SRC Belgesi Sınav Sonuçları Kaç Gün İçerisinde Açıklanır?

SRC Belgesi Sınavına giren adaylar için sınav sonuçları 3 – 4 gün içerisinde açıklanır.

SRC 5 Belgesi – ADR Belgesi Aynı Mıdır?

Evet iki belge türüde aynı anlamlara gelmektedir.

Sınavsız SRC 5 Belgesi – ADR Belgesi Alabilir Miyim?

SRC 5 BelgesiADR Belgesi için muafiyet söz konusu değildir. Muafiyetli SRC 5 Belgesi Alamazsınız.

Son Kullanma Süresi Dolmamış, ADR Belgem Var, SRC 5 Belgesi İle Değiştirebilir Miyim?

Evet, Bakanlığa dilekçe ile SRC 5 Belgesi değişikliği yapabilirsiniz.

SRC 5 Belgesi Almak için Ne Tür Şartlar Aranmaktadır?

Öncelikle SRC 3 Belgesi veya SRC 4 Belgesine sahip olmanız gerekmektedir. 

SRC 5 Belgesini Uluslararası Kullanabilir Miyim?

Evet, alacağınız SRC 5 Belgesi uluslararası olarak da kullanabilirsiniz.

SRC 5 Belgesi İçin Ehliyet Sınıfı Ne Olmalıdır?

SRC 5 Belgesi alırken ehliyet sınıfınızın çok önemi yoktur. Ehliyetinizin olması yeterlidir.

SRC Sınav Tarih Bilgilerini Nereden Öğrenebilirim?

SRC Belgesi alacak sürücülerin bağlı oldukları SRC Merkezleri sınav tarihleri ile ilgili detaylı bilgileri sizlerle paylaşacaktır. SRC Belgesi Sınav Tarihleri, İl veya İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince belirlenir.

Yük Taşımacılığı Yapacağım Hangi SRC Belgesini Almalıyım?

Yük taşımacılığı yapacaklar için SRC 3 Belgesi ve SRC 4 Belgesi gerekmektedir. Çalışma alanınıza göre yani Uluslararası mı ? Yurt içi mi ? gibi farklılıklar göstermektedir.

2003 Yılından Önce Alınmış B Ehliyetim Var. Sınavsız SRC Belgesi Alabilir miyim?

Evet, ehliyet aldığınız tarih tam olarak 25.02.2003 tarihinden önce ise Sınavsız SRC Belgesi alabilirsiniz.

SRC 1 Belgesi ve SRC 3 Belgesi için Kayıt Oldum. Aynı Anda Alabilir Miyim?

Bir dönem içerisinde sadece bir tane SRC Belgesi alabilirsiniz.

ODY (Mesleki Yeterlilik Belgesi) Ne Demektir, Kimler Almalıdır?

ODY Belgesi, yetki belgelerine sahip yurtiçinde veya uluslararası, yolcu veya yük taşımacılığı yapan firmalarda bulunan Orta Düzey Yöneticileri alması zorunlu belgedir. ODY Belgesi almayan işletmeler için cezai işlemler uygulanmaktadır.

ODY Nedir?

ODY Açılımı Orta Düzey Yönetici olarak geçmektedir. Orta Düzey Yönetici, Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren bir gerçek veya tüzel kişiliğin veya buna ait bağımsız bir birimin taşımacılık faaliyetlerini sürekli ve etkin bir şekilde sevk ve idare eden müdür/idareci, şef, uzman, operasyon yöneticisi, operatör ve benzeri ünvanlarla çalışan kişilere denir.

ODY Belgesi, Kaç Çeşittir?

Kaç çeşit ODY Belgesi sorusu sürekli sorulan sorulardandır. ODY Belgesi alacaksınız ama faaliyet alanınıza göre hangisini almanız gerektiğini bilmelisiniz öncelikle… 4(dört) çeşit ODY Belgesi bulunmaktadır. Bunlar;
ODY 1 Belgesi ; Uluslararası Yolcu Taşımacılığı yapan firmalarda görevli Orta Düzey Yöneticiler için
ODY 2 Belgesi ; Yurt içi Yolcu Taşımacılığı yapan firmalarda görevli Orta Düzey Yöneticiler için
ODY 3 Belgesi ; Uluslararası Yük Taşımacılığı yapan firmalarda görevli Orta Düzey Yöneticiler için
ODY 4 Belgesi ; Yurt içi Yük Taşımacılığı yapan firmalarda görevli Orta Düzey Yöneticiler  için
verilecek ODY Belge türleridir. 

ODY Belgesi Nasıl Alınır?

ODY Belgesine sahip olmanın iki farklı yolu bulunmaktadır. 
Sınavsız ODY Belgesi; eğer 25.02.2006 önce geri dönük 3(üç) yıl Orta Düzey Yönetici olarak yetki belgelerine sahip bir firmada çalışmış olmanız ve bu durumu SGK dökümü gibi belgelerle ibraz etmeniz gerekmektedir.
Diğer bir yöntem ise normal kayıt, eğitim ve sınav üçlüsünden oluşuyor. Başarılı olmanız durumunda ODY Belgesi alabiliyorsunuz.
Detaylı bilgi için ODY Belgesi Nasıl Alınır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Sınavsız ODY Nasıl Alınır?

Sınavsız ODY Belgesi alabilmeniz için 25.02.2006 tarihinden önce geriye dönük 3(üç) yıl Orta Düzey Yönetici olarak yetki belgelerine sahip bir firmada görev yapmış olmanız gerekmektedir. Bu durumu ise SGK dökümü, sicil gazetesi gibi belgelerle ibraz etmeniz gerekmektedir.

ODY Belgesi Sınavında Kaç Soru Soruluyor?

ODY Belgesi Sınavları, Milli Eğitim Bakanlığınca yapılmakta ve toplamda 40 yazılı soru sorulmaktadır. 1 veya 3 adet uygulama sorusu da sorulacaktır.

ODY Belgesi Sınavından Başarılı Olmak için Kaç Doğru Yapmalıyım?

ODY Belgesi Sınavından başarılı olmak için sorulan 40 soru üzerinden 28 doğru yapmanız gerekmektedir. 70 puan ve üzeri ODY Belgesi almaya hak kazanacaktır.

ODY Belgesinin Süresi Var mıdır?

ODY Belgelerin de diğer belge türleri gibi herhangi bir sınırlandırma yoktur.

ODY Belgesi Ders Zorunluluğu Var mıdır?

ODY Belgesi Dersleri, ODY Merkezi tarafından belirlenir. Belirlenen derslere 1/5 oranında devamsızlık hakkınız bulunmaktadır. Tüm ders ve eğitimlere katılmak zorundasınız.

ODY Belgesi Sınavlarına Katılmak İçin Ne Yapmalıyız?

ODY Belgesi Sınavı artık Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenmiş Mesleki Yeterlilik Kurslarından alınan kayıt, eğitimler sonucunda yapılmaktadır. Bir ODY Merkezine kayıt olduğunuz taktirde o dönemin devamındaki ilk ODY Sınavına girebilirsiniz.

ODY Belgesi Sınavı Yılda Kaç Defa Yapılır?

ODY Belgesi Sınavları, 2017 yılı itibari ile Milli Eğitim Bakanlığına geçti. Ulaştırma Bakanlığında iken senede 4 veya 5 kere ODY Belgesi Sınavına tabi tutulurlardı. Milli Eğitim Bakanlığı her ay bir sınav yapmaktadır. Milli Eğitim Müdürlüklerince gelen talepler doğrultusunda ODY Belgesi Sınavları azaltılabilir veya çoğaltılabilir.

ODY Belgesi Başvuruları Ne Zaman?

ODY Belgesi Başvuruları genellikle ayın 1 ila 15 tarihleri arasında yapılmaktadır. Yani ayın ilk iki haftası diyebiliriz.

ODY Belgesi Dersleri Ne Zaman?

ODY Belgesi dersleriniz kayıt olduğunuz haftanın devamında ki hafta sınava kadar belirlenir. Genel uygunluk durumuna göre hafta içi akşam veya hafta sonu dersleri uygulanır. Bu durum bir yönetmelik değil, ODY Merkezinizin vereceği kararlar doğrultusunda planlanır.

ODY Belgesi Sınavları Ne Zaman?

ODY Belgesi Sınav Tarihleri, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince talep doğrultusunda belirlenir. Genellikle kayıt olduğunuz ayın devamında ki ayın ilk iki haftasıdır.

İlkokul Mezunuyum ODY Belgesi Alabilir miyim?

ODY Belgesi almak için mezuniyet şartı aranmamakta, bunun için ilkokul mezunu da olabilirsiniz. İlkokul mezunu ODY Belgesi alabilir.

Ekip Olarak ODY Belgesi Alınabilir mi?

Ekip olarak ODY Belgesini alabilirsiniz. Mevcut dönem kontenjanına göre belirtilen aralıklarda kayıt olabilir ve ODY Belgesini alabilirsiniz. Ekip olarak sizlere ODY Eğitimi, ODY Merkezi tarafından düzenlenebilir.

ODY Belgesi Cezaları

ODY Belgesi istihdam etmeyen firmalar için cezai işlemler uygulanmaktadır. Bu cezai işlemler maddi olabildiği gibi “Geçici Durdurma” da uygulanabilmektedir. Bu konu ile ilgili yazmış olduğumuz istihdam zorunluluğu olan firmalar yazımızda tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

En İyi ODY Merkezi Nerededir?

İstanbul‘un En İyi ODY Kursu olarak bilinen Maltepe, Kartal, Pendik, Tuzla, Gebze, Darıca, Dilovası bölgelerinde ODY Belgesi hizmeti veren Denge ODY Kursu Tuzla bölgesinde faaliyet göstermektedir.

Farklı İlde İkamet Ediyorum. ODY Belgesi Almak İçin Ne Yapmalıyım?

ODY Belgesi almak için ODY Eğitimlerine katılım göstermek zorundasınız. Denge ODY Kursu olarak Maltepe, Kartal, Pendik, Tuzla, Gebze, Dilovası, Darıca, Çayırova bölgelerine hizmet vermekteyiz.

ODY Sınav Tarih Bilgilerini Nereden Öğrenebilirim?

ODY Belgesi alacak sürücülerin bağlı oldukları ODY Merkezleri sınav tarihleri ile ilgili detaylı bilgileri sizlerle paylaşacaktır. ODY Belgesi Sınav Tarihleri, İl veya İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince belirlenir.

ÜDY (Mesleki Yeterlilik Belgesi) Ne Demektir, Kimler Almalıdır?

ÜDY Belgesi, yetki belgelerine sahip yurtiçinde veya uluslararası, yolcu veya yük taşımacılığı yapan firmalarda bulunan Üst Düzey Yöneticileri alması zorunlu belgedir. ÜDY Belgesi almayan işletmeler için cezai işlemler uygulanmaktadır.

ÜDY Nedir?

ÜDY Açılımı Üst Düzey Yönetici olarak geçmektedir. Üst Düzey Yönetici, Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet göstermekte olan bir gerçek veya tüzel kişiliği temsil ve ilzam ederek ve bunların tamamını fiilen sevk ve idare ederek sürekli ve etkin bir şekilde yöneten yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu üyeleri, genel müdür, genel koordinatör, genel sekreter ve benzeri pozisyonda veya bu unvanlarla çalışan kişilere denir.

ÜDY Belgesi, Kaç Çeşittir?

Kaç çeşit ÜDY Belgesi sorusu sürekli sorulan sorulardandır. ÜDY Belgesi alacaksınız ama faaliyet alanınıza göre hangisini almanız gerektiğini bilmelisiniz öncelikle… 4(dört) çeşit ÜDY Belgesi bulunmaktadır. Bunlar;
ÜDY 1 Belgesi ; Uluslararası Yolcu Taşımacılığı yapan firmalarda görevli Üst Düzey Yöneticiler için
ÜDY 2 Belgesi ; Yurt içi Yolcu Taşımacılığı yapan firmalarda görevli Üst Düzey Yöneticiler için
ÜDY 3 Belgesi ; Uluslararası Yük Taşımacılığı yapan firmalarda görevli Üst Düzey Yöneticiler için
ÜDY 4 Belgesi ; Yurt içi Yük Taşımacılığı yapan firmalarda görevli Üst Düzey Yöneticiler için
verilecek ÜDY Belge türleridir.

ÜDY Belgesi Nasıl Alınır?

ÜDY Belgesine sahip olmanın iki farklı yolu bulunmaktadır.
Sınavsız ÜDY Belgesi; eğer 25.02.2006 önce geri dönük 3(üç) yıl Üst Düzey Yönetici olarak yetki belgelerine sahip bir firmada çalışmış olmanız ve bu durumu SGK dökümü gibi belgelerle ibraz etmeniz gerekmektedir.
Diğer bir yöntem ise normal kayıt, eğitim ve sınav üçlüsünden oluşuyor. Başarılı olmanız durumunda ÜDY Belgesi alabiliyorsunuz.
Detaylı bilgi için ÜDY Belgesi Nasıl Alınır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Sınavsız ÜDY Nasıl Alınır?

Sınavsız ÜDY Belgesi alabilmeniz için 25.02.2006 tarihinden önce geriye dönük 3(üç) yıl Üst Düzey Yönetici olarak yetki belgelerine sahip bir firmada görev yapmış olmanız gerekmektedir. Bu durumu ise SGK dökümü, sicil gazetesi gibi belgelerle ibraz etmeniz gerekmektedir.

ÜDY Belgesi Sınavında Kaç Soru Soruluyor?

ÜDY Belgesi Sınavları, Milli Eğitim Bakanlığınca yapılmakta ve toplamda 40 yazılı soru sorulmaktadır. 1 veya 3 adet uygulama sorusu da sorulacaktır.

ÜDY Belgesi Sınavından Başarılı Olmak için Kaç Doğru Yapmalıyım?

ÜDY Belgesi Sınavından başarılı olmak için sorulan 40 soru üzerinden 28 doğru yapmanız gerekmektedir. 70 puan ve üzeri ÜDY Belgesi almaya hak kazanacaktır.

ÜDY Belgesinin Süresi Var mıdır?

ÜDY Belgelerin de diğer belge türleri gibi herhangi bir sınırlandırma yoktur.

ÜDY Belgesi Ders Zorunluluğu Var mıdır?

ÜDY Belgesi Dersleri, ÜDY Merkezi tarafından belirlenir. Belirlenen derslere 1/5 oranında devamsızlık hakkınız bulunmaktadır. Tüm ders ve eğitimlere katılmak zorundasınız.

ÜDY Belgesi Sınavlarına Katılmak İçin Ne Yapmalıyız?

ÜDY Belgesi Sınavı artık Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenmiş Mesleki Yeterlilik Kurslarından alınan kayıt, eğitimler sonucunda yapılmaktadır. Bir ÜDY Merkezine kayıt olduğunuz taktirde o dönemin devamındaki ilk ÜDY Sınavına girebilirsiniz.

ÜDY Belgesi Sınavı Yılda Kaç Defa Yapılır?

ÜDY Belgesi Sınavları, 2017 yılı itibari ile Milli Eğitim Bakanlığına geçti. Ulaştırma Bakanlığında iken senede 4 veya 5 kere ÜDY Belgesi Sınavına tabi tutulurlardı. Milli Eğitim Bakanlığı her ay bir sınav yapmaktadır. Milli Eğitim Müdürlüklerince gelen talepler doğrultusunda ÜDY Belgesi Sınavları azaltılabilir veya çoğaltılabilir.

ÜDY Belgesi Başvuruları Ne Zaman?

ÜDY Belgesi Başvuruları genellikle ayın 1 ila 15 tarihleri arasında yapılmaktadır. Yani ayın ilk iki haftası diyebiliriz.

ÜDY Belgesi Dersleri Ne Zaman?

ÜDY Belgesi dersleriniz kayıt olduğunuz haftanın devamında ki hafta sınava kadar belirlenir. Genel uygunluk durumuna göre hafta içi akşam veya hafta sonu dersleri uygulanır. Bu durum bir yönetmelik değil, ÜDY Merkezinizin vereceği kararlar doğrultusunda planlanır.

ÜDY Belgesi Sınavları Ne Zaman?

ÜDY Belgesi Sınav Tarihleri, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince talep doğrultusunda belirlenir. Genellikle kayıt olduğunuz ayın devamında ki ayın ilk iki haftasıdır.

İlkokul Mezunuyum ÜDY Belgesi Alabilir miyim?

ÜDY Belgesi almak için mezuniyet şartı aranmamakta, bunun için ilkokul mezunu da olabilirsiniz. İlkokul mezunu ÜDY Belgesi alabilir.

Ekip Olarak ÜDY Belgesi Alınabilir mi?

Ekip olarak ÜDY Belgesini alabilirsiniz. Mevcut dönem kontenjanına göre belirtilen aralıklarda kayıt olabilir ve ÜDY Belgesini alabilirsiniz. Ekip olarak sizlere ÜDY Eğitimi, ÜDY Merkezi tarafından düzenlenebilir.

ÜDY Belgesi Cezaları

ÜDY Belgesi istihdam etmeyen firmalar için cezai işlemler uygulanmaktadır. Bu cezai işlemler maddi olabildiği gibi “Geçici Durdurma” da uygulanabilmektedir. Bu konu ile ilgili yazmış olduğumuz istihdam zorunluluğu olan firmalar yazımızda tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

En İyi ÜDY Merkezi Nerededir?

İstanbul‘un En İyi ÜDY Kursu olarak bilinen Maltepe, Kartal, Pendik, Tuzla, Gebze, Darıca, Dilovası bölgelerinde ÜDY Belgesi hizmeti veren Denge ÜDY Kursu Tuzla bölgesinde faaliyet göstermektedir.

Farklı İlde İkamet Ediyorum. ÜDY Belgesi Almak İçin Ne Yapmalıyım?

ÜDY Belgesi almak için ÜDY Eğitimlerine katılım göstermek zorundasınız. Denge ÜDY Kursu olarak Maltepe, Kartal, Pendik, Tuzla, Gebze, Dilovası, Darıca, Çayırova bölgelerine hizmet vermekteyiz.

ÜDY Sınav Tarih Bilgilerini Nereden Öğrenebilirim?

ÜDY Belgesi alacak sürücülerin bağlı oldukları ÜDY Merkezleri sınav tarihleri ile ilgili detaylı bilgileri sizlerle paylaşacaktır. ÜDY Belgesi Sınav Tarihleri, İl veya İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince belirlenir.

SRC Belgesi Fiyatlarını Nereden Öğrenebilirim?

SRC Belgesi Ücretleri alacağınız belgenin türüne göre değişiklik göstermektedir. Yeni yıla ait tüm SRC Belgesi Fiyatlarını yazdık. SRC Belgesi Fiyatları sayfamızdan tüm detaylarına erişebilirsiniz.

ODY Belgesi Fiyatlarını Nereden Öğrenebilirim?

ODY Belgesi Ücretleri alacağınız belgenin türüne göre değişiklik göstermektedir. Yeni yıla ait tüm ODY Belgesi Fiyatlarını yazdık. ODY Belgesi Fiyatları sayfamızdan tüm detaylarına erişebilirsiniz.

ÜDY Belgesi Fiyatlarını Nereden Öğrenebilirim?

ÜDY Belgesi Ücretleri alacağınız belgenin türüne göre değişiklik göstermektedir. Yeni yıla ait tüm ÜDY Belgesi Fiyatlarını yazdık. ÜDY Belgesi Fiyatları sayfamızdan tüm detaylarına erişebilirsiniz.

Psikoteknik Nedir?

Sürücülerde güvenli araç kullanmak için temel olarak bulunması gereken algı, dikkat, hafıza, muhakeme yeteneği, hız-mesafe tahmini gibi zihinsel özelliklerinin; tepki hızı, göz, el ayak koordinasyonu gibi psiko-motor yetenek ve beceri düzeyinin, risk alma, saldırganlık, sorumluluk, öz kontrol gibi tutum, davranış, alışkanlık ve kişilik özelliklerinin bilgisayar destekli test sistemleri kullanılarak ölçülebildiği” bir sistemdir.

Psikoteknik Raporunu Kimler Almalıdır?

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 36-1/d maddesi gereğince uluslar arası ve yurtiçi yük ve yolcu taşıma yapan sürücüler
Hız aşımı nedeniyle ehliyeti alınan sürücüler
Alkol kullanım nedeniyle ehliyeti alınan sürücüler
100 ceza puanını dolduran sürücüler

Hız aşımı (radar) nedeniyle ehliyetini kaptıran sürücüler ne yapmalıdır?

(Madde 50–51) Şehirlerarası karayollarında 90 km/s hızı geçmemek üzere motorlu araçların cins ve kullanma amaçlarına göre sürülebileceği en çok ve en az hız sınırları yönetmelikte belirlenir. Sürücülerin bu hız sınırlarını aşmamaları gerekmektedir. Aksi halde sürücü belgeleri geçici olarak alınmaktadır. Ehliyeti alınan sürücüler ehliyetlerini tekrar almak istediklerinde Emniyet Genel Müdürlüğü şartlarından biri de psikoteknik değerlendirmeden geçme zorunluluğudur. (Bir yılda 5 defa hız limitini %30’dan fazla aşanlar)

Alkolden ehliyetimi kaptırdım ne yapmalıyım?

(Madde 48/5) Uyuşturucu veya keyif verici maddeleri almış olanlar ile alkollü içki almış olması nedeniyle güvenli sürme yeteneklerini kaybetmiş kişilerin karayolunda araç sürmeleri yasaktır. Aksi halde sürücü belgeleri geçici olarak alınır. Ehliyeti alınan sürücüler ehliyetlerini tekrar almak istediklerinde Emniyet Genel Müdürlüğü şartlarından biri de psikoteknik değerlendirmeden geçme zorunluluğudur. (Sürücünün geriye doğru 5 yıl içinde 3 ve 3ten fazla alkol kullandığı tespit edilenler)

100 ceza puanımı doldurdum. Ne yapmalıyım?

100 ceza puanını ilk defa dolduranlar (ehliyetini 2 ay kaptıranlar) Sürücü Kurslarında 35 saatlik Trafik ve Çevre Bilgisi Eğitimlerine katılmak zorundadır. Bir yıl içerisinde 100 ceza puanını ikinci defa dolduranlar (ehliyetini 4 ay kaptıranlar) ise Psiko-teknik muayeneden geçerek süre bitiminde ehliyetlerini geri alabilirler.

Sürücülerde Psikotekniğin amacı nedir?

Trafik içinde seyahat eden halkı, tehlikeli sürücülerden korumak
Uzun vadeli risk altındaki sürücülere, tutumlarını değiştirme şansı verecek rehabilitasyon programları oluşturarak toplumun sürücülük kültürünü iyileştirmektir.
Sürücülerin kendi kişisel sürücülük becerileri ve tutumlarına ilişkin farkında olmalarını sağlamak
Psikolojik yetersizlikleri nedeni ile trafikte tehlike yaratabilecek sürücülerin teşhis edilmesi
Sürücülük kültürünü iyileştirmek
İşe uygun sürücü seçiminde psiko-teknik değerlendirme de başarılı olanların tercih edilmesini sağlamak
Sürücülerin güvenli araç kullanmaları için sahip olmaları gereken zihinsel ve Psiko-motor yetenek düzeylerini şeffaf olarak ölçmek.
Psiko-Teknik Değerlendirme den olumsuz rapor alanların trafiğe çıkmasını engelleyerek, doğabilecek kazaları önlemek.
Psiko-Teknik Değerlendirme trafikteki yetenekli ve yeteneksiz sürücüleri belirlemektir.
Taşıma işlerinde istihdam edilenlerin niteliklerini, haklarını ve sorumluluklarını belirlemek, karayolu taşımalarının diğer taşıma sistemleriyle birlikte ve birbirini tamamlayıcı olarak hizmet vermesini, mevcut imkânların daha yararlı bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır.

Psikoteknik raporunu almak için teste girmek gerekli midir?

Psikoteknik muayenende geçmek için en az 1 saat psikolog nezaretinde teste girmek gerekir.

Psikoteknik kartım var geçerli midir?

Psikoteknik muayene sonucunda psikolog, psikiyatri doktor imzalı ve İl Sağlık Müdürlüklerinden onaylı raporunuz çıkar ve size teslim edilir. Kartınızın yasal bir geçerliliği yoktur. Her 5 yılda bir yenilenmesi gerekmektedir.

Psikoteknikte Hangi Testler Uygulanır?

Muhakeme Testi
Sürekli Dikkat ve Problem Çözme Testi
Görsel Süreklilik Testi
Seçici Dikkat/Dikkat Düzeyi Testi
Tepki Kalitesi ve Hızı
Takistoskopik Trafik Algı Testi
Hız ve Mesafe Algılama Testi

Psikoteknik raporunun süresi var mıdır?

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 36. maddesine göre yük ve yolcu taşımacılığı için alınan raporlar alındığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir.

Psikoteknik Testi için bilgisayar bilgisine ihtiyaç var mıdır?

Test için kesinlikle bilgisayar bilgisine ihtiyaç yoktur.

Psikotekniğin yasal dayanağı var mıdır?

Psikoteknik Değerlendirme yapabilmek üzere: 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile uygulama açısından ( T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından ) bununla bitiştirilen Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca yapılan uygulamalara YASAL uygulamalar adını veriyoruz.

Ticari araç kullanmıyorum muayeneden geçmeli miyim?

Şahsi aracınız için psikoteknik belgesi almanıza gerek yoktur.

Psikoteknik raporunu hangi kurum onaylıyor?

Psikoteknik raporunu Sağlık Bakanlığına bağlı İl Sağlık Müdürlükleri onaylamaktadır.

Psikoteknik Testi Ne Kadar Sürüyor?

Psikoteknik testi 1 saat sürmektedir. 1 saatten az olan testler geçersizdir.

Psikoteknik Testimin sonucunu ne kadar sürede raporumu alabilirim?

Teste girdikten sonra 1 hafta içerisinde raporunuz hazır hale gelir.

SRC Belgesi, ODY Belgesi, ÜDY Belgesi noktasında SRC Merkezimizi tercih edebilirsiniz. Psikoteknik randevularımız için Psikoteknik Merkezimizi ziyaret etmeyi ve online Psikoteknik randevusu oluşturmayı unutmayın.

Sıkça Sorulan Sorular 2023
5/5 (2 Reviews)