fbpx

2024 Psikoteknik Nedir?

2024 Psikoteknik Nedir?

Psikoteknik Nedir, ticari amaç ile yolcu veya yük taşımacılığı yapan sürücülerin alması zorunlu belgedir. Ayrıca alkol, drift, ceza puanı ve hız gibi ehliyet el konulmalarında ehliyet belgesini geri alabilmek için istenmektedir.

Psikoteknik Nedir?

Psikoteknik, sürücülerin güvenli araç kullanımı için gereken zihinsel, psiko-motor ve kişilik özelliklerini ölçen bir sistemdir. Bu sistem, sürücülerin algı, dikkat, hafıza, muhakeme yeteneği gibi zihinsel özelliklerini, tepki hızı, göz-el koordinasyonu gibi psiko-motor yeteneklerini ve risk alma, sorumluluk duygusu gibi kişilik özelliklerini değerlendirir. Bilgisayar destekli test sistemleri kullanılarak gerçekleştirilen bu değerlendirme, sürücülerin trafikteki güvenliği ve performansını artırmaya yöneliktir.

Psikoteknik değerlendirme merkezlerinde genellikle psikiyatri uzmanları ve psikologlar görev almaktadır. Bu uzmanlar, sürücülerin psikolojik ve zihinsel durumlarını değerlendirerek güvenli araç kullanımı için gerekli yeteneklere sahip olup olmadıklarını belirlemeye çalışırlar. Bu sayede daha tarafsız, bilimsel ve standart koşullarda değerlendirmeler yapılır ve sürücülerin trafikteki güvenliği artırılmaya çalışılır. Bu değerlendirmeler, sürücülerin trafik kurallarına uyma eğilimleri ve kişilik özellikleri gibi faktörleri de içerir.

Yasal Konular

Ehliyet İadesi

Psikoteknik değerlendirme, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na dayalı olarak belirli nitelikteki trafik suçlarını işleyen sürücülerin, belirlenen usul ve esaslara göre psikoteknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesine tabi tutulmasıdır. Bu değerlendirme sonucunda uygun bulunan sürücülerin sürücü belgeleri, ilgili kanun maddesinde belirtilen sürelerin sonunda iade edilir.

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 60. maddesi gereğince ticari araç kullanan sürücülerin, bedensel ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporu almaları gerekmektedir. Bu raporun her beş yılda bir güncellenmesi şarttır. Bu düzenleme, ticari araçların güvenli ve sağlıklı bir şekilde trafiğe çıkmasını ve sürücülerin gereken sağlık ve yeteneklere sahip olduğunun belirlenmesini amaçlamaktadır.

Psikoteknik Nedir
Psikoteknik Nedir

Psikoteknik Belgesi Nasıl alınır?

Psikoteknik cihazlarındaki testlere uygun ve doğru cevapları veren sürücüler, psikoteknik analizinden başarılı sayılır.

Psikoteknik İçin Gerekli Evraklar Nelerdir ?

Sizler için detaylı olarak hazırladığımız Psikoteknik gerekli evraklar sayfasından detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Psikoteknik Değerlendirme Fiyatı ne kadardır?

Psikoteknik belgesi ücretleri alım türüne göre değişiklik gösterebilir.

  • Psikoteknik Fiyatını Öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kimler Psikoteknik Almalıdır?

Psiko-Teknik Değerlendirme Sistemi için yasal iki düzenleme bulunmaktadır. Bununla ilgili detaylı Kimler Psikoteknik Almalıdır yazımızda detaylandırılmıştır.

Psikoteknik Neleri Ölçer?

Zihinsel Yetenek ve Becerileri ölçmektedir. Detaylı bilgi Psikoteknik Neleri Ölçer yazımızdadır.

Psikoteknik Değerlendirmesinde Hangi Testler Uygulanır?

Uygulanan testleri detaylı olarak incelemek için Psikoteknik Uygulanan Testler yazımızda detaylı inceleyebilirsiniz.

SRC, ODY ve ÜDY Belgesi Nereden Alınır?

Psikoteknik Nedir, SRC Belgesi kadar Psikoteknik Raporu da artık sürücüler için önemli bir etken haline gelmiştir. İş alımlarında veya rutin kontrollerde sizden psikoteknik raporu istenebilmektedir. Psikoteknik raporu ibraz edememe durumunda, aynı 2024 SRC Cezaları gibi cezai işlem uygulanabilmektedir.

2024 SRC Belgesi Dersleri
Psikoteknik Nedir, 1 Ayda Belgenizi Alabilirsiniz

Yazımızda ilgili tüm detayları sizlerle paylaştık. SRC Belgesi, ODY Belgesi ve ÜDY Belgesi için SRC Merkezimize başvurabilir ve 1 ayda SRC, ODY veya ÜDY Belgenizi alabilirsiniz. Psikoteknik Belgesi randevularımız devam ediyor, lütfen randevunuzu oluşturmayı unutmayın.

Alıntı : Psikoteknik SRC

5/5 (1 Review)
ETİKETLER: , , ,
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.