fbpx

2024 K Türü Yetki Belgeleri

2024 K Türü Yetki Belgeleri

K Türü Yetki Belgeleri, yurtiçinde eşya, kargo veya yük taşımacılığı yapacak gerçek veya tüzel kişilere verilir. Bu belgeyi alabilmek için SRC 4, ODY 4 ve ÜDY 4 belgelerine sahip olmak gerekmektedir.

K Türü Yetki Belgeleri

K türü yetki belgeleri, yurtiçinde eşya taşımacılığı yapacak gerçek veya tüzel kişilere verilir. Taşımanın niteliğine göre şu türlere ayrılır:

  • K1 yetki belgesi: Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara,
  • K2 yetki belgesi: Sadece kendi esas iştigal konusuyla ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari amaçla taşımacılık yapmayacaklara,
  • K3 yetki belgesi: Ticari amaçla ev ve ofis eşyası taşımacılığı yapacaklara verilir.
K Türü Yetki Belgeleri
K Türü Yetki Belgeleri

K1 yetki belgesi için başvuran gerçek kişilerin

K türü yetki belgeleri, ticari amaçla kayıtlı ve tescilli yük taşıma işine özgü özmal taşıtlarla en az 25 ton taşıma kapasitesine ve 10.000 Türk Lirası sermayeye veya işletme sermayesine sahip olan gerçek veya tüzel kişilere verilir. Ancak, sadece kamyonetlerle şehir içi veya şehirler arası taşımacılık yapmak amacıyla başvuran gerçek kişilerden asgari kapasite ve sermaye şartı aranmaz ve bu durumda yetki belgesi ücretlerinde %75 indirim uygulanır.

Bu şekilde yetki belgesi alanlar, yurt içinde faaliyette bulunmak istediklerinde, toplam yüklü ağırlığı 3500 kilogramı aşan ve eşya taşımak için üretilmiş taşıtları kaydettirerek K1 yetki belgesi için asgari kapasite ve sermaye şartlarını karşılarlar ve geçerli ücretin %75’i kadar bir fark öderler.

K1 yetki belgesi için başvuran kooperatifler dahil tüzel kişilerin

K türü yetki belgeleri, ticari amaçla kayıtlı ve tescilli yük taşıma işine özgü özmal taşıtlarla en az 75 ton taşıma kapasitesine ve 10.000 Türk Lirası sermayeye veya işletme sermayesine sahip olan gerçek veya tüzel kişilere verilir. Ancak, sadece kamyonetlerle şehir içi veya şehirler arası taşımacılık yapmak amacıyla başvuran tüzel kişilerden asgari kapasite ve sermaye şartı ile 43 üncü maddenin on beşinci fıkrasının (b) bendinde yer alan şart aranmaz ve bu durumda yetki belgesi ücretlerinde %75 indirim uygulanır.

Bu şekilde yetki belgesi alanlar, yurt içinde faaliyette bulunmak istediklerinde, toplam yüklü ağırlığı 3500 kilogramı aşan ve eşya taşımak için üretilmiş taşıtları kaydettirerek K1 yetki belgesi için bu Yönetmelikte tüzel kişiler için öngörülen asgari kapasite ve sermaye şartları ile 43 üncü maddenin on beşinci fıkrasının (b) bendinde yer alan şartı karşılarlar ve geçerli tam ücretin %75’i kadar bir fark öderler.

K2 yetki belgesi için başvuranların

K türü yetki belgeleri, ticari veya özel olarak kayıtlı ve tescilli en az bir eşya taşıma amaçlı özmal taşıta sahip olmayı gerektirir. Sadece kamyonetlerle taşımacılık yapmak amacıyla başvuran kişilere yetki belgesi ücretlerinde %75 indirim uygulanır. Bu şekilde yetki belgesi alanlar, yurt içinde faaliyette bulunmak istediklerinde, toplam yüklü ağırlığı 3500 kilogramı aşan ve eşya taşımak için üretilmiş taşıtları kaydettirmek istediklerinde, K2 yetki belgesi için geçerli tam ücretin %75’i kadar bir fark öderler.

K Türü Yetki Belgeleri
K Türü Yetki Belgeleri

K3 yetki belgesi için başvuranların

Ticari olarak kayıtlı ve tescilli en az 30 ton taşıma kapasitesine sahip özmal taşıtlarla en az 5.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olma şartı vardır.

K1 ve K3 yetki belgeleri için taşıtların asgari kapasiteden farklı bir yaş sınırı aranmaz. Ancak, bu belgelere sahip olacak taşıtların başvuru ve faaliyet sürecinde 20 yaşını aşmamış olması gerekmektedir.

K2 yetki belgesine sahip olacak taşıtlar için ise yaş sınırı bulunmamaktadır; ticari veya özel taşıtların eşya taşıma amacıyla kaydedilmesi yeterlidir.

İstihdam Zorunluluğu

  • K1 yetki belgesine sahip bir firma için, Ody4 belgesine sahip personel istihdam edilmesi gerekmektedir.
  • K2 yetki belgesine sahip bir firma için de, Ody4 belgesine sahip personel istihdam edilmesi gerekmektedir.
  • K3 yetki belgesine sahip bir firma için ise, Ody4 belgesine sahip personel istihdamı zorunludur.

Bu belgelere sahip olmayan personelin istihdam edilmemesi durumunda, idari ve yaptırım cezalarıyla karşılaşma riski bulunmaktadır.

Ayrıca, K1, K2 ve K3 yetki belgelerine sahip bir firmada şoför olarak istihdam için yük taşımacılığı olduğundan dolayı Src3 ve Src4 belgeli personellerin araç kullanımı için istihdam edilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra, yük taşımacılığı için psikoteknik belgelerinin de mevcut olması gerekmektedir.

SRC, ODY ve ÜDY Belgesi Nereden Alınır?

SRC Belgesi kadar Psikoteknik Raporu da artık sürücüler için önemli bir etken haline gelmiştir. İş alımlarında veya rutin kontrollerde sizden psikoteknik raporu istenebilmektedir. Psikoteknik raporu ibraz edememe durumunda, aynı 2024 SRC Cezaları gibi cezai işlem uygulanabilmektedir.

2024 SRC Belgesi Dersleri
1 Ayda Belgenizi Alabilirsiniz

Yazımızda ilgili tüm detayları sizlerle paylaştık. SRC Belgesi, ODY Belgesi ve ÜDY Belgesi için SRC Merkezimize başvurabilir ve 1 ayda SRC, ODY veya ÜDY Belgenizi alabilirsiniz. Psikoteknik Belgesi randevularımız devam ediyor, lütfen randevunuzu oluşturmayı unutmayın.

5/5 (1 Review)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.