fbpx

2024 ODY Belgesi Nedir?

2024 ODY Belgesi Nedir?

ODY Belgesi; Orta Düzey Yönetici Belgesi, bazı yetki belgelerine sahip kurum ve kuruluşlarda gereklidir. ODY Belgesi Nedir sorusunun tam cevabı burada bulunmaktadır.

ODY Belgesi Nedir?

ODY Belgesi Nedir sorusunun en net cevabı, ODY Belgesi veya Orta Düzey Yönetici Belgesi, karayoluyla yolcu ve yük taşımacılığı yapan firmalara verilen bir yetki belgesidir. Bu belge, Karayolları Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişilerin taşımacılık faaliyetlerini etkin bir şekilde yöneten ve idare eden müdürler, idareciler, şefler, uzmanlar, operasyon yöneticileri ve benzeri pozisyonlardaki kişiler tarafından alınması gerekmektedir.

2024 ODY Belgesi Nedir
2024 ODY Belgesi Nedir

ODY Belgesi Nedir?” sorusunun cevaplarından biri, “Orta Düzey Yönetici Belgesi“dir. Bu belge, karayoluyla yolcu ve yük taşımacılığı yapan firmalara verilen bir yetki belgesi türüdür. Karayolları Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişilerin taşımacılık faaliyetlerini sevk, idare ve yöneten müdür, idareci, şef, uzman, operasyon yöneticisi ve benzeri unvanlardaki kişilerin alması zorunlu bir belgedir. En az ortaokul mezunu olmanız bu belgeyi almak için yeterlidir. Firma yetkilisi olmasanız bile ortaokul mezunu olmanız yeterli kabul edilir.

ODY Belgesi Nedir, ODY Belgesi bulunmayan ve bu gibi faaliyetler içerisinde olan firmalar için cezai işlemler uygulanmaktadır.

Hangi Firmalarda ODY Belgesi Olmalıdır?

Yetki belgeleri; K1, K3, R1, R2, N1, N2, C2, C3, D1, D2, L1, L2, P türlerinden herhangi birine sahip olan kurumlar veya kuruluşlar, en az bir adet ODY Belgesine sahip personel istihdam etmek zorundadır.”

Kaç Çeşit ODY Belgesi Vardır?

ODY Belgesi de aynı diğer belgeler gibi 4 (dört) adet ODY Belgesi bulunmaktadır.

  • ODY 1 Belgesi: Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan Orta Düzey Yöneticilere verilir.
  • ODY 2 Belgesi: Yurtiçi yolcu taşımacılığı yapan Orta Düzey Yöneticilere verilir.
  • ODY 3 Belgesi: Uluslararası kargo ve eşya taşımacılığı yapan Orta Düzey Yöneticilere verilir.
  • ODY 4 Belgesi: Yurtiçi kargo ve eşya taşımacılığı yapan Orta Düzey Yöneticilere verilir.

Alma Şartları

  • B1, C2, D1, L1, L2, M2, M3, N2, P2, R1, R2 ve T1 türü yetki belgeleri kapsamında faaliyet gösteren kuruluşlar, faaliyet alanlarına uygun en az bir üst düzey yönetici (ÜDY türü Mesleki Yeterlilik Belgesi) ve bir orta düzey yönetici (ODY türü Mesleki Yeterlilik Belgesi) istihdam etmek zorundadır.
  • A1, A2, A3, B2, C3, D2, F1, F2, G1, G2, G3, G4, H2, H1, K3, M1, N1, P1, T2 ve T3 türü yetki belgeleri kapsamında faaliyet gösteren kuruluşlar, faaliyet alanlarına uygun en az bir orta düzey yönetici (ODY türü Mesleki Yeterlilik Belgesi) istihdam etmek zorundadır.
  • K1 belgesi tüzel kişilik adına alınmış ise en az bir adet orta düzey yönetici belgesi

Yukarıda sayılan yetki belgeleri ve B3, C1, D3, E1, E2, K1 ve K2 türü yetki belgeleri kapsamında çalışan tüm sürücüler SRC türü Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmalıdır.

ODY Belgesi Nedir, ODY Belgesi, Tuzla, Pendik, İçmeler, Gebze, Dilovası, Darıca, Maltepe, Kartal ve İstanbul gibi bölgelerde Orta Düzey Yetkililer için gereklidir. ODY eğitimlerimiz, uzman kadromuz ve kaliteli içeriğimizle ODY Belgesi sınavında başarınızı garanti altına alır.

ODY Belgesini Kimler Almalıdır?

ODY Belgesi Nedir, ODY Belgesi, Orta Düzey Yöneticiler için gereklidir. Orta okul mezunu olanlar bu belgeyi alabilirler.

2024 ODY Belgesi Nedir
2024 ODY Belgesi Nedir

ODY 1 ve ODY 2 Belgesini;

  • Yolcu taşımacılığı yapan firmaların yetkilileri
  • Yolcu taşımacılığı alanında kariyer yapmak isteyen personeller
  • Geleceğine önem veren öğrenciler
  • Ortaokul mezunu olanlar

ODY 3 ve ODY 4 Belgesini;

  • Yük taşımacılığı yapan firmaların yetkilileri
  • Yük taşımacılığı alanında kariyer yapmak isteyen personeller
  • Geleceğine önem veren öğrenciler
  • Ortaokul mezunu olanlar

Orta Düzey Yöneticilik belgesini alabilirler.

ODY Belgesi Eğitim Muafiyet Şartları

  • Üniversite veya yüksekokullardan 4 yıllık lisans eğitimi alanlar:
  1. Ulaştırma ekonomisi
  2. Lojistik
  3. Ulaştırma
  4. Karayolu trafiği bölümlerinden mezun olanlar
  • Ayrıca, diğer bölümlerden mezun olup aşağıdaki alanlarda ihtisas, yüksek lisans veya doktora derecesi almış olanlar da ODY Belgesi alabilirler:
  1. Taşımacılık
  2. Ulaştırma
  3. Lojistik
  4. Ulaştırma ekonomisi
  5. Karayolu trafiği
  • Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü veya ulaştırma bölge müdürlüklerinde en az üç yıl süreyle şube müdürü veya bölge müdür yardımcısı olarak görev yapmış olanlar, ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğünün merkez veya taşra teşkilatında en az üç yıl süreyle trafik ile ilgili bölümlerde daire başkanı veya emniyet müdürü olarak görev yapmış olanlar ODY Belgesi mesleki yeterlilik eğitiminden muaf olur. Yapılan ODY sınavlarında başarılı olmaları halinde Mesleki Yeterlilik Belgelerine sahip olurlar.

İstihdam Zorunluluğu

ODY 1 Belgesi istihdam etmesi zorunlu olan yetki belgelerine sahip firmalar;

  • A2 (Otomobille Uluslararası Tarifesiz Yolcu Taşımacılığı) belgeli firmalarda en az birer yönetici ÜDY1 ve ODY1 belgesine sahip olmalıdır.
  • B1 (Otobüs ile Uluslararası Tarifeli Yolcu Taşımacılığı) belgeli firmalarda en az birer yönetici ÜDY1 ve ODY1 belgesine sahip olmalıdır.

ÜDY 2 ve ODY 2 Belgesi istihdam etmesi zorunlu olan yetki belgelerine sahip firmalar;

  • D1 (Otobüsle Şehirlerarası Tarifeli Yolcu Taşımacılığı) belgeli firmalarda en az birer yönetici ÜDY2 ve ODY2 belgesine sahip olmalıdır.
  • T1 (Büyükşehir Belediye Sınırları İçi Yolcu Terminali İşletmeciliği) belgeli firmalarda en az birer yönetici ÜDY2 ve ODY2 belgesine sahip olmalıdır.

ÜDY 3 ve ODY 3 Belgesi istihdam etmesi zorunlu olan yetki belgelerine sahip firmalar;

  • C2 (Uluslararası ve Yurtiçi Ticari Eşya Taşımacılığı) belgeli firmalarda en az birer yönetici ÜDY3 ve ODY3 belgesine sahip olmalıdır.
  • C3 (Uluslararası ve Yurtiçi Ev ve Büro Eşya Taşımacılığı) belgeli firmalarda en az bir yönetici ODY3 belgesine sahip olmalıdır.
  • L2 (Uluslararası ve Yurtiçi Lojistik İşletmeciliği) belgeli firmalarda en az birer yönetici ÜDY3 ve ODY3 belgesine sahip olmalıdır.
  • M3 (Uluslararası ve Yurtiçi Kargo İşletmeciliği) belgeli firmalarda en az birer yönetici ÜDY3 ve ODY3 belgesine sahip olmalıdır.
  • R2 (Uluslararası ve Yurtiçi Taşıma İşleri Organizatörlüğü) belgeli firmalarda en az birer yönetici ÜDY3 ve ODY3 belgesine sahip olmalıdır.

ÜDY 4 ve ODY 4 Belgesi istihdam etmesi zorunlu olan yetki belgelerine sahip firmalar;

  • K1 (Yurtiçi Ticari Eşya Taşımacılığı (Tüzel Kişiler)) belgeli firmalarda en az bir yönetici ODY4 belgesine sahip olmalıdır.
  • K3 (Yurtiçi Ticari Ev/Büro Eşya Taşımacılığı) belgeli firmalarda en az bir yönetici ODY4 belgesine sahip olmalıdır.
  • L1 (Yurtiçi Lojistik İşletmeciliği) belgeli firmalarda en az birer yönetici ÜDY4 ve ODY4 belgesine sahip olmalıdır.
  • M1 (İliçi Kargo İşletmeciliği) belgeli firmalarda en az bir yönetici ODY4 belgesine sahip olmalıdır.
  • M2 (Yurtiçi Kargo İşletmeciliği) belgeli firmalarda en az birer yönetici ÜDY4 ve ODY4 belgesine sahip olmalıdır.
  • N1 (İliçi Nakliyat Ambarı İşletmeciliği) belgeli firmalarda en az bir yönetici ODY4 belgesine sahip olmalıdır.
  • N2 (Yurtiçi Ambarı İşletmeciliği) belgeli firmalarda en az birer yönetici ÜDY4 ve ODY4 belgesine sahip olmalıdır.
  • P1 (İliçi Dağıtım İşletmeciliği) belgeli firmalarda en az bir yönetici ODY4 belgesine sahip olmalıdır.
  • P2 (Yurtiçi Dağıtım İşletmeciliği) belgeli firmalarda en az birer yönetici ÜDY4 ve ODY4 belgesine sahip olmalıdır.
  • R1 (Yurtiçi Taşıma İşleri Organizatörlüğü) belgeli firmalarda en az birer yönetici ÜDY4 ve ODY4 belgesine sahip olmalıdır.
  • T3 (Eşya Terminali İşletmeciliği) belgeli firmalarda en az bir yönetici ODY4 belgesine sahip olmalıdır.

ODY Belgesi Nasıl Alınır?

ODY Belgesi Nedir” sorusunun cevabı oldukça açıktır. Orta Düzey Yönetici Belgesi olarak da bilinen ODY Belgesi, karayolu ile yolcu ve yük taşımacılığı yapan firmalara verilen bir yetki belgesidir. Karayolları Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişilerin taşımacılık faaliyetlerini yöneten ve idare eden müdürler, idareciler, şefler, uzmanlar, operasyon yöneticileri ve operatörler gibi unvanlara sahip olan kişilerin alması gereken zorunlu bir belgedir. Bu belge, taşımacılık sektöründe çalışmak isteyenlerin sahip olması gereken bir mesleki yeterlilik belgesidir.

ODY Belgesi Eğitim Muafiyet Şartları

  • Orta Düzey Yönetici Belgesi (ODY Belgesi) almak isteyenler arasında, ulaştırma ekonomisi, lojistik, ulaştırma, karayolu trafiği gibi alanlardan lisans eğitimi almış olanlar önceliklidir. Bunun yanı sıra, taşımacılık, ulaştırma, lojistik, ulaştırma ekonomisi, karayolu trafiği gibi alanlarda uzmanlaşmış veya yüksek lisans veya doktora derecelerine sahip olanlar da ODY Belgesi alabilirler. Bu belge, taşımacılık sektöründe çalışmak isteyenler için önemli bir mesleki yeterlilik belgesidir ve bu alanlarda eğitim almış veya uzmanlaşmış kişilere verilir.
  • Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü veya ilgili ulaştırma bölge müdürlüklerinde en az üç yıl boyunca şube müdürü veya bölge müdür yardımcısı olarak görev yapmış kişiler, aynı şekilde Emniyet Genel Müdürlüğü’nün merkez veya taşra teşkilatlarında trafikle ilgili bölümlerde en az üç yıl süreyle daire başkanı veya emniyet müdürü olarak görev yapmış kişiler, Orta Düzey Yönetici Belgesi (ODY Belgesi) alabilirler. Bu kişiler, taşımacılık sektöründe yönetim ve denetim tecrübesine sahip oldukları için bu belgeyi almaya hak kazanırlar.

Sınavsız ODY Belgesi Şartı

ODY Belgesi Nedir, 25.02.2006 tarihinden önce yetki belgelerine sahip bir firmada imza yetkilisi olarak en az üç yıl süreyle görev yapmış olanlar, bu deneyimlerini belgelendirerek Sınavsız Orta Düzey Yönetici (ODY) Belgesi alma hakkına sahiptirler. Bu süreçte edindikleri tecrübeler ve yaptıkları çalışmalar, Sınavsız ODY Belgesi alabilmeleri için yeterli kriterleri oluşturur.

ODY Belgesi almak isteyen adayların başvurularını yapabilmeleri için gereken belgelerin eksiksiz olarak hazırlanması gerekmektedir. Belgelerin tamamlanmasının ardından başvuru işlemi, eğitim süreci ve sınav olmak üzere üç aşamadan oluşur. Genellikle kayıt dönemi ayın 1 ila 15’i arasındadır. Kayıt sonrasında, dersleriniz 15’inden sonraki ilk hafta sonu başlayacaktır. Sınav haftası ise bir sonraki ayın ilk iki haftasına kadar sürecektir. Başarılı olan adaylar, belgelerini merkezden alabilirler.

ODY Belgesi Nereden Alınır?

ODY Belgesi Nedir, ODY Belgesi almak isteyenler için en yakın ve güvenilir adres Denge ODY Merkezi‘dir. İstanbul‘da Maltepe, Kartal, Pendik, Kaynarca, Tuzla, İçmeler ve Şifa ilçelerinde, Kocaeli (İzmit) ilinde Gebze, Darıca ve Dilovası ilçelerinde hizmet veriyoruz. Alanında uzman eğitmenlerimiz eşliğinde ODY Belgesi, ODY Eğitimi ve ODY Sınavı konularında size destek oluyoruz. Detaylı bilgi almak ve başvuru yapmak için bizi hemen arayabilirsiniz.

2024 ODY Belgesi Nedir
2024 ODY Belgesi Nedir

2024 ODY Belgesi Nedir, yazımız umarım ODY Belgesi almak için ODY Kursuna kaydolan tüm ziyaretçilerimiz için faydalı olmuştur. Psikoteknik için destek alabilirsiniz.

5/5 (1 Review)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.