fbpx

2024 L Türü Yetki Belgeleri

2024 L Türü Yetki Belgeleri

L türü yetki belgeleri ticari amaçla lojistik işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Bu yetki belgeleri L1 ve L2 türleri olarak ikiye ayrılır. Yük taşımacılığı yapan firmalar bu türdeki yetki belgesini alırlar.

L Türü Yetki Belgeleri

L türü yetki belgesi ticari amaçla lojistik işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Bu tür yetki belgeleri L1 ve L2 olarak ikiye ayrılır:

  • L1 yetki belgesi, yurtiçi lojistik işletmeciliği yapacaklara verilir.
  • L2 yetki belgesi ise uluslararası ve yurtiçi lojistik işletmeciliği yapacaklara verilir.
L türü Yetki Belgeleri
L türü Yetki Belgeleri

L1 yetki belgesi için başvuranların;

Ticari amaçla kayıtlı ve tescilli eşya taşıma araçlarıyla minimum 100 ton taşıma kapasitesine sahip olmalıdır. Ayrıca, merkezi veya ana ofisi bulunduğu il sınırları içinde şube olarak kayıtlı olmalıdır. Bu şubeler, minimum 1.000 m2 kapalı veya açık alana sahip olmalıdır ve taşıma işlemleri için gerekli tüm altyapıya sahip olmalıdır.

Bu altyapı, yükleme, boşaltma, depolama, istifleme, paketleme, tasnif, etiketleme, satış veya pazarlama, sipariş planlaması, dağıtım, nakliye gibi hizmetlerin sorunsuz bir şekilde yapılmasını sağlamalıdır. Ayrıca, trafiği engellemeyecek ve taşıma araçlarının yükleme ve boşaltma yapabileceği özel bir taşınmazın kullanım hakkına sahip olmalıdır.

Her bir şube için, belirli niteliklere sahip en az 200 m2 kapalı veya açık alan gereklidir. Şirketin minimum 150.000 Türk Lirası sermayeye veya işletme sermayesine sahip olması da bir diğer gerekliliktir.

L2 yetki belgesi için başvuranların;

Ticari amaçla kayıtlı ve tescilli eşya taşıma araçlarıyla minimum 150 ton taşıma kapasitesine sahip olmalıdır. Ayrıca, merkezi veya ana ofisi bulunduğu il sınırları içinde şube olarak kayıtlı olmalıdır. Bu şubeler, minimum 2.000 m2 kapalı veya açık alana sahip olmalıdır ve taşıma işlemleri için gerekli tüm altyapıya sahip olmalıdır.

Bu altyapı, yükleme, boşaltma, depolama, istifleme, paketleme, tasnif, etiketleme, satış veya pazarlama, sipariş planlaması, dağıtım, nakliye gibi hizmetlerin sorunsuz bir şekilde yapılmasını sağlamalıdır. Ayrıca, trafiği engellemeyecek ve taşıma araçlarının yükleme ve boşaltma yapabileceği özel bir taşınmazın kullanım hakkına sahip olmalıdır.

Her bir şube için, belirli niteliklere sahip en az 200 m2 kapalı veya açık alan gereklidir. Şirketin minimum 300.000 Türk Lirası sermayeye veya işletme sermayesine sahip olması da bir diğer gerekliliktir.
L Türü Yetki Belgelerine sahip olanlar, L1 yetki belgesine sahip olanlar, özmal taşıtları ve sahip oldukları özmal taşıt sayısının 50 katını geçmemek üzere ticari olarak kayıtlı ve tescilli sözleşmeli taşıtları, taşıt belgelerine kaydettirerek kullanabilirler.

L2 yetki belgesi sahipleri için ise sözleşmeli taşıt kullanım oranı hesaplanırken kamyonetler dikkate alınmaz.

İstihdam Zorunluluğu

  • L1 yetki belgesine sahipseniz, ÜDY4 ve ODY4 belgelerine sahip personel istihdam etmelisiniz. L2 yetki belgesine sahipseniz, ÜDY3 ve ODY3 belgelerine sahip personel istihdam etmek zorundasınız.

L Türü Yetki Belgelerine sahip firmalarda personel istihdam edilmemesi durumunda idari ve yaptırım cezaları uygulanabilir.

  • L1 ve L2 Yetki Belgelerine sahip bir firmada şoför olarak istihdam edilecek kişilerin yük taşımacılığı için SRC3 ve SRC4 belgelerine sahip olmaları gerekmektedir. Ayrıca yük taşımacılığı için zorunlu Psikoteknik belgelerinin de bulunması gerekmektedir.

SRC, ODY ve ÜDY Belgesi Nereden Alınır?

L Türü Yetki Belgeleri, SRC Belgesi kadar Psikoteknik Raporu da artık sürücüler için önemli bir etken haline gelmiştir. İş alımlarında veya rutin kontrollerde sizden psikoteknik raporu istenebilmektedir. Psikoteknik raporu ibraz edememe durumunda, aynı 2024 SRC Cezaları gibi cezai işlem uygulanabilmektedir.

2024 SRC Belgesi Dersleri
L Türü Yetki Belgeleri, 1 Ayda Belgenizi Alabilirsiniz

Yazımızda ilgili tüm detayları sizlerle paylaştık. SRC Belgesi, ODY Belgesi ve ÜDY Belgesi için SRC Merkezimize başvurabilir ve 1 ayda SRC, ODY veya ÜDY Belgenizi alabilirsiniz. Psikoteknik Belgesi randevularımız devam ediyor, lütfen randevunuzu oluşturmayı unutmayın.

0/5 (0 Reviews)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.