fbpx

2024 C Türü Yetki Belgeleri

2024 C Türü Yetki Belgeleri

C Türü Yetki Belgeleri, Uluslararası ve Yurt içi Eşya, Kargo veya Yük Taşımacılığı yapacak kişi veya kuruluşlara verilen yetki belgesidir. Bu belgeye sahip olanların Üdy3 ve Ody3 Belgeli personel istihdam etmeleri gerekmektedir.

C Türü Yetki Belgeleri

C Türü Yetki Belgeleri, Uluslararası ve Yurt içi Eşya, Kargo veya Yük Taşımacılığı yapacak kişi veya kuruluşlara verilen yetki belgesidir.

C Türü Yetki Belgeleri, Uluslararası ve yurt içi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen yetki belgesidir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:

  • C1 yetki belgesi: Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara,
  • C2 yetki belgesi: Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara,
  • C3 yetki belgesi: Ticari amaçla ev ve büro eşyası taşımacılığı yapacaklara, verilir.

Yetki belgesi almanın veya yenilemenin özel şartları

C Türü yetki belgeleri için;

  • C1 yetki belgesi için başvuranların, ticari veya hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş en az 1 adet eşya taşımaya mahsus öz mal taşıta sahip olmaları gerekmektedir.
  • C2 yetki belgesi için başvuranların, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus en az 10 birim öz mal taşıt ile toplam 300 ton taşıma kapasitesine ve 100.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları gerekmektedir.
  • C3 yetki belgesi için başvuranların, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus en az 3 birim öz mal taşıt ile toplam 50 ton taşıma kapasitesine ve 25.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları gerekmektedir.
  • Adi ortaklıklara C1 yetki belgesi verilir.
  • C1, C3 türü yetki belgesi sahipleri yalnız öz mal taşıtlarını,
  • C2 yetki belgesi sahipleri ise öz mal taşıtlarını ve sahibi oldukları öz mal taşıt sayısını geçmemek üzere ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş sözleşmeli taşıtları kullanabilirler.
C Türü Yetki Belgeleri
C Türü Yetki Belgeleri

İstihdam Zorunluluğu

  • C2 yetki belgeniz varsa, Üdy3 ve Ody3 belgelerine sahip personel istihdam etmeniz gerekmektedir.
  • C3 yetki belgeniz varsa, Ody3 belgesine sahip personel istihdam etmek zorunludur.
  • C1 yetki belgeniz varsa, personel istihdamı zorunlu değildir.

C Türü Yetki Belgeleri, istihdam edilmemesi halinde idari ve yaptırım cezaları şirketinize uygulanacaktır.

C1, C2 ve C3 Yetki Belgesine sahip bir firmada şoför olarak istihdam edilecek kişiler, yük taşımacılığı yapacakları için Src3 ve Src4 belgeli personeller olmalıdır. Ayrıca, yük taşımacılığı için zorunlu Psikoteknik belgelerinin de bulunması gerekmektedir.

ODY veya ÜDY belgesi konusunda SRC Kursumuzdan destek alabilirsiniz.

SRC, ODY ve ÜDY Belgesi Nereden Alınır?

C Türü Yetki Belgeleri, SRC Belgesi kadar Psikoteknik Raporu da artık sürücüler için önemli bir etken haline gelmiştir. İş alımlarında veya rutin kontrollerde sizden psikoteknik raporu istenebilmektedir. Psikoteknik raporu ibraz edememe durumunda, aynı 2024 SRC Cezaları gibi cezai işlem uygulanabilmektedir.

2024 SRC Belgesi Dersleri
C Türü Yetki Belgeleri, 1 Ayda Belgenizi Alabilirsiniz

Yazımızda ilgili tüm detayları sizlerle paylaştık. SRC Belgesi, ODY Belgesi ve ÜDY Belgesi için SRC Merkezimize başvurabilir ve 1 ayda SRC, ODY veya ÜDY Belgenizi alabilirsiniz. Psikoteknik Belgesi randevularımız devam ediyor, lütfen randevunuzu oluşturmayı unutmayın.

5/5 (1 Review)
ETİKETLER: , , , , , ,
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.