G Türü Yetki Belgeleri, ticari amaçla eşya ve kargo taşımacılığı alanında acentelik yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. SRC 4, ODY 4 ve ÜDY 4 Belgesi alınması gereklidir.
G Türü Yetki Belgeleri
G Türü Yetki Belgeleri, G türü yetki belgesi: Ticari amaçla eşya ve kargo taşımacılığı alanında acentelik yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
G Türü Yetki Belgeleri, ticari amaçla eşya ve kargo taşımacılığı alanında acentelik yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
- G1 yetki belgesi: Yurtiçi eşya taşımacılığı alanında acentelik yapacaklara,
- G2 yetki belgesi: Uluslararası ve yurtiçi eşya taşımacılığı alanında acentelik yapacaklara,
- G3 yetki belgesi: Yurtiçi kargo taşımacılığı alanında acentelik yapacaklara,
- G4 yetki belgesi: Uluslararası ve yurtiçi kargo taşımacılığı alanında acentelik yapacaklara verilir.
- G1 yetki belgesi için başvuranların en az 20.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları gerekir. Ayrıca L1, N1 veya N2 yetki belgesi sahibi gerçek veya tüzel kişiler ile K1 yetki belgesi sahibi tüzel kişilerden en az birisiyle imzalanmış bir acentelik sözleşmesi bulunması şarttır.
- G2 yetki belgesi için başvuranların en az 30.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları gerekir. Ayrıca C2 veya L2 yetki belgesi sahiplerinden en az birisiyle imzalanmış bir acentelik sözleşmesi bulunması şarttır.
- G3 yetki belgesi için başvuranların en az 20.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları gerekir. Ayrıca M1, M2, P1 veya P2 yetki belgesi sahiplerinden en az birisiyle imzalanmış bir acentelik sözleşmesi bulunması şarttır.
- G4 yetki belgesi için başvuranların en az 30.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları gerekir. Ayrıca M3 yetki belgesi sahiplerinden en az birisiyle imzalanmış bir acentelik sözleşmesi bulunması şarttır.
G1 veya G2 yetki belgesi için başvuranların yetki belgeleri süresince en az 30 m2’lik kapalı ve yükleme, boşaltma, aktarma, istifleme ile depolama gibi hizmetlere elverişli yapı ve donanımda, trafiği engellemeyen ve 1 kamyonetin yanaşıp yükleme, boşaltma yapabileceği bağımsız bir taşınmazın kullanım hakkına sahip olmaları şarttır.
G3 veya G4 yetki belgesi için başvuranların yetki belgeleri süresince en az 20 m2’lik kapalı ve yükleme, boşaltma, aktarma, istifleme, tasnif, etiketleme ile depolama gibi hizmetlere elverişli yapı ve donanımda, trafiği engellemeyen ve 1 kamyonetin yanaşıp yükleme, boşaltma yapabileceği bağımsız bir taşınmazın kullanım hakkına sahip olmaları şarttır.
G Türü Yetki Belgeleri, büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçeler ile il merkez ilçesi dışındaki ilçe, belde, kasaba ve köylerde faaliyette bulunmak üzere G3 yetki belgesi almak isteyenlerden sermaye veya işletme sermayesi şartı aranmaz ve yetki belgesi ücretinde %75 indirim uygulanır.
Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçeler ile il merkez ilçesi dışındaki ilçe, belde, kasaba ve köylerde faaliyette bulunmak üzere, sermaye veya işletme sermayesi şartı aranmadan %75 indirimli ücretle G3 yetki belgesi alanlar, büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçeler ile il merkez ilçesi içinde şube açmak isterlerse G3 yetki belgesi için bu Yönetmelikte öngörülen şartları sağlar ve geçerli tam ücret üzerinden %75 fark öderler.
G1 ve G2 yetki belgesi sahipleri en fazla 10 adet yetki belgesi sahibiyle sözleşme yapabilirler. Ancak, G3 ve G4 yetki belgesi sahipleri en fazla 2 adet kargo veya dağıtım işletmecisiyle sözleşme yapabilirler.
G1 yetki belgesi sahipleri, N türü yetki belgesi sahipleri ile sözleşme yaparak acenteliklerini üstlenmeleri halinde, her il için sadece bir N1 ve/veya N2 yetki belgesi sahibinin unvanı altında faaliyette bulunabilir ve başka tür yetki belgesi sahibi ile sözleşme yapamazlar.
İstihdam zorunluluğu şu şekildedir:
- G1 yetki belgesi sahipleri için Ody4 Belgesi gereklidir.
- G2 yetki belgesi sahipleri için Ody3 Belgesi gereklidir.
- G3 yetki belgesi sahipleri için Ody4 Belgesi gereklidir.
- G4 yetki belgesi sahipleri için Ody4 Belgesine sahip personel istihdam etmek zorunludur.
G Türü Yetki Belgeleri, istihdam edilmemesi halinde idari ve yaptırım cezaları şirketinize uygulanacaktır.
G1, G2, G3 ve G4 Yetki Belgesine sahip bir firmada şoför olarak istihdam için yük taşımacılığı olduğundan dolayı Src3 ve Src4 Belgeli personeller araç kullanımı için istihdam edilmelidir. Ayrıca yük taşımacılığı için zorunlu Psikoteknik belgelerinin de mevcut olması gerekir.
ODY veya ÜDY Belgesi konusunda SRC Kursumuzdan destek alabilirsiniz.
SRC, ODY ve ÜDY Belgesi Nereden Alınır?
G Türü Yetki Belgeleri, SRC Belgesi kadar Psikoteknik Raporu da artık sürücüler için önemli bir etken haline gelmiştir. İş alımlarında veya rutin kontrollerde sizden psikoteknik raporu istenebilmektedir. Psikoteknik raporu ibraz edememe durumunda, aynı 2024 SRC Cezaları gibi cezai işlem uygulanabilmektedir.
Yazımızda ilgili tüm detayları sizlerle paylaştık. SRC Belgesi, ODY Belgesi ve ÜDY Belgesi için SRC Merkezimize başvurabilir ve 1 ayda SRC, ODY veya ÜDY Belgenizi alabilirsiniz. Psikoteknik Belgesi randevularımız devam ediyor, lütfen randevunuzu oluşturmayı unutmayın.