fbpx

2024 ÜDY Belgesi Nasıl Alınır?

2024 ÜDY Belgesi Nasıl Alınır?

ÜDY Belgesi nasıl alınır; ÜDY Belgesi, yetki belgesine sahip olan firmaların üst düzey yöneticileri veya firma sahipleri tarafından sıkça araştırılan bir konudur.

ÜDY Belgesi Nasıl Alınır?

ÜDY Belgesi nasıl alınır, Çok özet bir şekilde, sizlere ÜDY Belgesi nasıl alınır, açıklayacağım.

ÜDY Belgesi Nasıl Alınır 2024
ÜDY Belgesi Nasıl Alınır 2024

ÜDY Belgesi almak için en önemli şart

ÜDY Belgesi nasıl alınır, ÜDY Belgesi almak için öncelikle en az lise mezuniyeti gereklidir. Bu belge, yetki belgesine sahip işletmede yönetici, personel veya kurucu olarak görev yapan kişilere verilir.

ÜDY Belgesi geçerlilik durumu

ÜDY Belgesinin geçerli olabilmesi için işletme içerisinde SGK girişinizin olması gerekir.

SGK girişinin sona ermesi, ÜDY Belgesinin de sona ermesine neden olur. Çünkü bu belge, işletmenin yetki belgesine sahip olması gerektiği gibi, kişisel olarak alınan bir belgedir ve kişinin işten ayrılması durumunda geçerliliğini yitirir. Bu durum oldukça önemlidir çünkü genellikle firmalar, personellerine veya yöneticilerine bu belgeleri aldırırken, işten ayrılmaları durumunda belgeler geçersiz hale gelir ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından cezai işlemlere tabi tutulabilirler.

ÜDY Belgesi alma süreci

ÜDY Belgesi, 1 ay içinde alınabilen bir belgedir. Eğitimlerin tamamlanmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen günlerde sınav yapılmaktadır. Bu sınav, genellikle teorik test formatında olup 40 sorudan oluşmaktadır. Sınavı geçmek için en az 70 puan almak gerekmektedir. Başarılı olan adaylar ÜDY Belgesine sahip olmaya hak kazanmaktadır.

ÜDY Belgeleri nedir?

ÜDY Belgeleri, Yurtiçi ve Uluslararası taşımacılık faaliyetlerinde farklı numaralandırmalara tabidir. Bu numaralandırma, Yolcu veya Yük taşımacılığı yapacak firmalar için geçerlidir. Örneğin, Yurtiçi Yolcu taşımacılığı yapan bir firma için belge numarası 1 ile başlarken, Uluslararası Yük taşımacılığı yapan bir firma için belge numarası 4 ile başlayabilir. Bu belgelerin zorunlu olmasının nedeni ise, firmaların almış oldukları yetki belgeleridir. Yetki belgesi kapsamında hangi tür ÜDY Belgesinin gerektiği, ilgili tabloda detaylı olarak belirtilmektedir. Bu nedenle, istihdam zorunluluğu olan firmalar için gerekli olan ÜDY Belgesi türünü belirlemek için ilgili tabloya mutlaka göz atılması tavsiye edilir.

  • Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan bir firmanız veya yöneticisiyseniz, B1 Yetki Belgesi‘ne sahipseniz ÜDY 1 Belgesi almanız gerekmektedir.
  • Yurtiçi yolcu taşımacılığı yapan bir firmanız veya yöneticisiyseniz, D1 Yetki Belgesi veya T1 Yetki Belgesi‘ne sahipseniz ÜDY 2 Belgesi almanız gerekmektedir.
  • Uluslararası eşya, kargo veya yük taşımacılığı yapan bir firmanız veya yöneticisiyseniz, C2, L2, M3, R2 veya TİO Yetki Belgesi‘ne sahipseniz ÜDY 3 Belgesi almanız gerekir.
  • Yurtiçi eşya, kargo veya yük taşımacılığı yapan bir firmanız veya yöneticisiyseniz, L1, M2, N2, P2, R1 veya TİO Yetki Belgesi‘ne sahipseniz ÜDY 4 Belgesi almanız gerekir.
Ticari Araç Kullanım Belgesi
Ticari Araç Kullanım Belgesi

SRC Belgesi, ODY Belgesi ve ÜDY Belgesi için SRC Merkezimize başvurabilir ve 1 ayda SRC, ODY veya ÜDY Belgenizi alabilirsiniz. Psikoteknik Belgesi randevularımız devam ediyor, lütfen randevunuzu oluşturmayı unutmayın.

5/5 (1 Review)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.