F türü yetki belgeleri, ticari amaçla yolcu taşımacılığı alanında acentelik yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Bu belgeye sahip olmak için ÜDY 2 veya ODY 2 Belgesi almak zorunludur.
F Türü Yetki Belgeleri
F Türü Yetki Belgeleri, ticari amaçla yolcu taşımacılığı alanında acentelik yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
- F1 yetki belgesi: Yurtiçi yolcu taşımacılığı alanında acentelik yapacaklara,
- F2 yetki belgesi: Uluslararası ve yurtiçi yolcu taşımacılığı alanında acentelik yapacaklara verilir.
- F, G ve H türü yetki belgesi sahipleri kendi nam ve hesaplarına taşıma yapamaz, yaptıramaz ve yolcu bileti veya taşıma faturası düzenleyemezler.
F1 yetki belgesi için başvuranların
- A1, D1, D2 veya D4 yetki belgesi sahibi taşımacılardan en az birisiyle imzalanmış bir acentelik sözleşmesi bulunması gerekmektedir. Faaliyet gösterilen yer ilçe ise 2.000 Türk Lirası, il ise 6.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesi ile faaliyette bulunduğu yerleşim yerinde kendisine veya sözleşme yaptığı A1, D1, D2 veya D4 yetki belgesi sahibine vereceği acentelik hizmetine elverişli müstakil bir büroya veya faaliyette bulunduğu yerleşim biriminde kalkış yerindeki terminaller birleştirilmiş ise bu terminallerdeki bürolardan birinde yeterli bir alanın kullanım hakkına sahip olmaları gerekmektedir.
F2 yetki belgesi için başvuranların
- A1, A2, B1, B2, D1, D2 veya D4 yetki belgesi sahibi taşımacılardan en az birisiyle imzalanmış bir acentelik sözleşmesi bulunması ve 6.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesi ile faaliyette bulunduğu yerleşim yerinde kendisine veya sözleşme yaptığı A1, A2, B1, B2, D1, D2 veya D4 yetki belgesi sahibine vereceği acentelik hizmetine elverişli müstakil bir büroya veya faaliyette bulunduğu yerleşim biriminde kalkış yerindeki terminaller birleştirilmiş ise bu terminallerdeki bürolardan birinde yeterli bir alanın kullanım hakkına sahip olmaları gerekmektedir.
F1 ve F2 yetki belgesi sahiplerinin
- Açacakları her şube için sermaye veya işletme sermayesi miktarı aynı miktarda katlanarak artar.
- Köy, kasaba ve beldelerde faaliyette bulunmak üzere F1 yetki belgesi almak isteyenlerden sermaye veya işletme sermayesi şartı aranmaz ve yetki belgesi ücretinde %75 indirim uygulanır.
- Köy, kasaba ve beldelerde faaliyette bulunmak üzere, sermaye veya işletme sermayesi şartı aranmadan %75 indirimli ücretle F1 yetki belgesi alanlar, il ve ilçelerde şube açmak isterlerse F1 yetki belgesi için bu Yönetmelikte öngörülen şartları sağlar ve geçerli tam ücret üzerinden %75 fark öderler.
F1 ve F2 yetki belgesi sahipleri
- En fazla 10 adet taşımacıyla sözleşme yapabilirler. Ancak, D4 yetki belgesi sahipleri ile Maliye Bakanlığınca onaylı elektronik ortamda bilet düzenleme ve acentelerine düzenleştirme imkânına sahip olan taşımacı yetki belgesi sahipleri bu sayıya dâhil edilmez.
İstihdam Zorunluluğu
F1 ve F2 yetki belgeniz varsa istihdam zorunluluğunuz bulunmuyor.
F Türü Yetki Belgeleri, İstihdam edilmemesi halinde idari ve yaptırım cezaları şirketinize uygulanabilir.
F1 ve F2 Yetki Belgesine sahip bir firmada şoför olarak istihdam için yolcu taşımacılığı olduğundan dolayı Src1 ve Src2 Belgeli personeller araç kullanımı için istihdam edilmelidir. Ayrıca yolcu taşımacılığı için zorunlu Psikoteknik belgelerinin de mevcut olması gerekir.
ODY veya ÜDY Belgesi konusunda SRC Kursumuzdan destek alabilirsiniz.
SRC, ODY ve ÜDY Belgesi Nereden Alınır?
F Türü Yetki Belgeleri, SRC Belgesi kadar Psikoteknik Raporu da artık sürücüler için önemli bir etken haline gelmiştir. İş alımlarında veya rutin kontrollerde sizden psikoteknik raporu istenebilmektedir. Psikoteknik raporu ibraz edememe durumunda, aynı 2024 SRC Cezaları gibi cezai işlem uygulanabilmektedir.
Yazımızda ilgili tüm detayları sizlerle paylaştık. SRC Belgesi, ODY Belgesi ve ÜDY Belgesi için SRC Merkezimize başvurabilir ve 1 ayda SRC, ODY veya ÜDY Belgenizi alabilirsiniz. Psikoteknik Belgesi randevularımız devam ediyor, lütfen randevunuzu oluşturmayı unutmayın.