SRC Nedir, ticari amaç ile uluslararası veya yurtiçi karayolu üzerinde yolcu veya yük taşımacılığı yapacak sürücülerin alması zorunlu mesleki yeterlilik belgesidir.
SRC Nedir?
SRC Nedir? sorusu genellikle sürücülerin bizlere yönelttiği sorulardan birisidir. Src sürücü kelimesinin sessiz harflerinin çıkartılarak kısaltılmış halidir. Kelime anlamı budur ve ticari olarak araç kullanacak kişilere verilen bir belgedir. Bu belgeye sahip olan birisi belge sınıfına göre ticari araçta faaliyet gösterebilir.
Kaç Çeşit Src Belgesi Vardır?
4 çeşit Belge bulunmaktadır. Bunlardan 4 tanesi temel diğerleri ise tehlikeli madde taşımacılığı sınıfında değerlendirilmektedir. Src belge çeşitleri;
- SRC 1 : Uluslararası Yolcu Taşımacılığı yapacak sürücüler için alınacak Belgedir.
- SRC 2 : Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı yapacak sürücüler için alınacak Belgedir.
- SRC 3 : Uluslararası Yük Taşımacılığı yapacak sürücüler için alınacak Belgedir.
- SRC 4 : Yurtiçi Yük Taşımacılığı yapacak sürücüler için alınacak Belgedir.
Src Belgesi Kapsamları Nelerdir?
- SRC 1 Belgesi, SRC 2 Belgesi‘ni
- SRC 3 Belgesi, SRC 4 Belgesi‘ni
kapsamaktadır. Yani kapsam dahilinde Src 1‘e sahip olan sürücü aynı zamanda Src 2‘de almış sayılır. Src 3 alan bir sürücü Src 4 almış sayılır.
Src Belgesi Alma Şartları Nelerdir?
SRC almak için öncelikli şartınız en az B Sınıfı ehliyetinizin olması gerekmektedir. Herhangi bir Uyuşturucu, silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör gibi suçlardan sabıkası bulunmamış 18 yaşından büyük 66 yaşından gün almamış kişiler Src alabilirler.
Bu şartları sağlayan herkes Src alabilmektedir.
Src Belgesi Nasıl Alınır?
SRC almak için 2 farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlar;
- Sınavlı SRC almak
- Sınavsız SRC almak
Sınavlı SRC bilindiği üzere sınava girilerek alınan ve 25.02.2003 tarihinden sonraki ehliyet sahiplerini kapsayan bir sistemdir. 40 soru üzerinden yapılan sınavda en az 28 soruyu doğru olarak cevaplamanız gerekmektedir. Başarılı olduğunuz takdirde sınavın iki etabı olan görsel uygulama sınavına tabi tutulursunuz. Burada sorulan 3 sorudan en az 2 adet soruyu doğru olarak cevapladığınız takdirde sınavı başarılı bitirerek belge almaya hak kazanırsınız.
Src Belgesi başına toplamda 4 sınav hakkınız bulunmaktadır. Her sınav harcı için sınav harç ücreti yansıyacaktır. Yazılı sınavdan başarılı olup görsel uygulama sınavından başarısız olanlar için de yine 4 sınav hakkı tabi alınır. Tekrar gireceğiniz sınav sadece görsel uygulama sınavı olacaktır.
İki aşamada da başarılı olmanız halinde 147,00 TL belge harç ücretini VakıfBank veya HalkBank’a yatırmanız yeterli olacaktır.
Sınavsız SRC bilindiği üzere sınava girmeden alınan ve 25.02.2003 tarihinden önceki ehliyet sahiplerini kapsayan bir sistemdir. Sadece E-Devlet sistemi üzerinden Sınavsız SRC Başvurunuzu rahatlıkla yapabilirsiniz. Muafiyetli Sınavsız SRC Müracaat bilgilerine ulaşmak için sizlere detaylı olarak hazırladığımız “Muafiyetli SRC Nasıl Alınır” yazımızı detaylıca okuyunuz lütfen…
Src Müracaat Başvuru ve Diğer Durumlar
Src başvurunuzu yapmak için gerekli belgeleri tamamlayarak Milli Eğitim Bakanlığı onaylı ve ruhsatlı bir SRC, ODY ve ÜDY Merkezinize belgelerinizi ibraz ederek en erken sınav tarihi için başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
Başvurularınız ardından belirlenecek sınav tarihinde sınavınıza girerek, başarılı olduğunuz takdirde src belgenizi alabilirsiniz.
- Src Gerekli Evraklar
- 2 Adet Biyometrik Fotoğraf
- Ehliyet ve Kimlik Fotokopisi
- Diploma ve Sabıka Kaydı
Src Fiyatları 2024
Bu fiyat listesi 2024 yılına aittir. Güncel fiyat listesi için srcmerkezi.org internet sitemizden SRC Belgesi Fiyatları yazısını kontrol ediniz.
- SRC 1 Uluslararası Yolcu Taşımacılığı Belgesi : 7.000,00 TL
- SRC 2 Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı Belgesi : 6.000,00 TL
- SRC 3 Uluslararası Yük Taşımacılığı Belgesi : 7.000,00 TL
- SRC 4 Yurtiçi Yük Taşımacılığı Belgesi : 6.000,00 TL
Src Diğer Masraflar
SRC Eğitim masrafının ziyadesinde 600,00 TL sınav harcınız bulunmaktadır. Her sınava girerken bu belgeyi yatırmanız gerekmektedir.
SRC sınavından başarılı olduğunuz takdirde Vakıf veya Halk Bankasına 147,00 TL belge harç ücretini yatırmanız gerekmektedir.
SRC, ODY ve ÜDY Belgesi Nereden Alınır?
SRC Nedir, SRC Belgesi kadar Psikoteknik Raporu da artık sürücüler için önemli bir etken haline gelmiştir. İş alımlarında veya rutin kontrollerde sizden psikoteknik raporu istenebilmektedir. Psikoteknik raporu ibraz edememe durumunda, aynı 2024 SRC Cezaları gibi cezai işlem uygulanabilmektedir.
Yazımızda ilgili tüm detayları sizlerle paylaştık. SRC Belgesi, ODY Belgesi ve ÜDY Belgesi için SRC Merkezimize başvurabilir ve 1 ayda SRC, ODY veya ÜDY Belgenizi alabilirsiniz. Psikoteknik Belgesi randevularımız devam ediyor, lütfen randevunuzu oluşturmayı unutmayın.