fbpx

ÜDY Belgesi Nasıl Alınır? 2023

ÜDY Belgesi Nasıl Alınır? 2023

ÜDY Belgesi Nasıl Alınır, Kimler Almalıdır, Kimler Alabilir, Fiyatları, Sınav Sonuçları, Eğitim süreçleri sorularını cevapladık. ÜDY Merkezimize bekliyoruz.

ÜDY Belgesi Nasıl Alınır?

ÜDY Belgesi nasıl alınır sorusu genellikle yetki belgesini alacak firmaların veya yetki belgesi sahibi firmaların sorduğu sorulardan bir tanesidir. ÜDY Belgesi, Üst Düzey Yöneticilik Belgesi olarak bilinmektedir. ÜDY Belgesini alabilmek için en az lise mezunu olma şartı aranmaktadır. Yetki belgeniz dahilinde alacağınız ÜDY Belgesi ise farklılık göstermektedir. Yine ÜDY Belgesi kapsamı açısından mevcut şekline göre ODY Belgesini de kapsamaktadır.

ÜDY Belgesi nasıl alınır?
ÜDY Belgesi nasıl alınır?

Lise mezuniyet şartını sağladınız ve sonrasında hangi işlemleri yapmamız gerekiyor şimdi onlardan da bahsedelim.

Önemli Not: SRC – ODY – ÜDY – Psikoteknik – İş Makinası – Ehliyet tüm bu belgeler bakanlıklarca onaylanmış ve yetkilendirilmiş merkezlerde verilir. Alacağınız belgeler için kayıt yaptırırken doğru yere kayıt yaptırdığınıza emin olun. Hiç bir Sürücü Kursu ve Psikoteknik Merkezi sizlerin SRC Belgesi, ODY Belgesi ve ÜDY Belgesi kaydınızı alamaz veya belgeleriniz de herhangi bir işlem yapamaz. Mağduriyetinizin oluşmaması için lütfen başvuru yapacağınız kurumu https://mebbis.meb.gov.tr/kurumlistesi.aspx Milli Eğitim Bakanlığı web sitesinden araştırınız. Özel Kurumlar – İstanbul – Tuzla – Özel Muhtelif Kurslar bizim kursumuza Denge Ulaştırma Hizmetleri olarak listeden ulaşabilirsiniz.

Yine bu konuya özetle hiç bir SRC – ODY – ÜDY Merkezi sizin Psikoteknik veya Ehliyet kaydınızı alamaz. Yönlendirme yapılabilir. Bu konuda lütfen dikkat ediniz ve kayıt işlemleri, sınav mağduriyeti yaşamayınız.

ÜDY Belgesi Nedir?

ÜDY Belgesi açılımı olarak Üst Düzey Yöneticilik Belgesi olarak tanımlanmaktadır. ÜDY Belgesini kişiler alır ve geçerliliği yetki belgesine sahip firmalarda olacak şekilde işlenir.

ÜDY Belgesi Kimler Alabilir?

ÜDY Belgesi alabilmek için ilk şart en az lise mezuniyet şartıdır. Bu şartı sağlayan herkes ÜDY Belgesi alabilir.

ÜDY Belgesi Kimler Almalıdır?

ÜDY Belgesi Nasıl Alınır, ÜDY Belgesi istenilecek durumlar ise Yetki Belgesi dahilinde Ulaştırma Bakanlığı firmalara belli taahhüt süresi verir ve bu taahhüt süresince ÜDY Belgesi ibraz etmesi istenir. Bu şartlar gereği yetki belgesi dahilinde her firma gerekli ÜDY Belgesine sahip personel veya kendileri de bu belgeleri almaları zorunludur.

ÜDY Belgesi alınmadığı takdirde ne olur?

ÜDY Belgesi Nasıl Alınır, ÜDY Belgesini belirtilen sürelerde ibraz etmeyen firmalara idari para cezası ve geçici iş durdurma cezaları uygulanmaktadır.

ÜDY Belgesi Kayıt için gerekli evraklar nelerdir?

ÜDY Belgesi başvurusu yapacak kişiler için istenilen evraklar;

  • 2 Biyometrik Fotoğraf
  • Kimlik Fotokopisi
  • Diploma ve Sabıka Kaydı
  • HES Kodu
  • Adres ve İletişim Bilgileri

ile birlikte ÜDY Merkezine giderek başvuru da bulunabilirler.

ÜDY Belgesi Kapsamları nasıl olur?

ÜDY Belgesi bilinildiği üzere ODY Belgesini de kapsamaktadır. Bu bağlamda aşağıdaki tablo bizlere yardımcı olacaktır;

ÜDY 1 Belgesi = ÜDY 2, ODY 1, ODY 2 Belgelerini kapsamaktadır.

ÜDY 2 Belgesi = ODY 2 Belgesini kapsamaktadır.

ÜDY 3 Belgesi = ÜDY 4, ODY 3, ODY 4 Belgelerini kapsamaktadır.

ÜDY 4 Belgesi = ODY 4 Belgesini kapsamaktadır.

Belge kapsamı bu şekildedir. Fakat unutulmamalıdır ki, sizlerden istihdam zorunluluğu noktasında sizlerden istenilen ÜDY 3 ve ODY 3 belgeleri bu kapsamda ayrı ayrı değerlendirilir. Sizin almış olduğunuz ÜDY 3 belgesi ODY 3 belgesini kapsar. Fakat siz bu kapsamda 4 belgeyi değil sadece bir tanesini kullanabilirsiniz. ÜDY 3 veya ODY 3 kullanımı yapabilirsiniz. Burada istihdam için iki ayrı kişiden belgeler istenilir.

Hangi ÜDY Belgesini almalıyım?
Hangi ÜDY Belgesini almalıyım?

Hangi ÜDY Belgesini almalıyım?

ÜDY Belgesi Nasıl Alınır, Öncelikle firmanızda faal olan yetki belgesini bilmemiz gerekmektedir. ÜDY Belgesi İstihdam Zorunluluğu başlıklı yazımızı mutlaka inceleyiniz. Burada sizlere yardımcı olabilmek için genellikle kullanılan B1 Yetki Belgesi ve C2 Yetki Belgesinin yetkinlik şartlarından bahsetmek istiyoruz. Bu örnek ile birlikte sizlerden ÜDY ve ODY Belgelerinin alınma ve istenme şartlarını daha iyi anlayacaksınız.

B1 Yetki belgesi Otobüsle Uluslararası Tarifeli Yolcu Taşımacılığı yapan firmaların aldığı yetki belgesi türüdür. Bu yetki belgesinin Ulaştırma Bakanlığında istediği yönetici belgesi ise ÜDY 1 (Uluslararası Yolcu Taşımacılığı Üst Düzey Yöneticilik Belgesi)ODY 1 (Uluslararası Yolcu Taşımacılığı Orta Düzey Yöneticilik Belgesi) Belgesidir. Bu belge kapsamı ile birlikte yetki belgesi başvurusu yaptığınız da sizlere yetki belgesinin onaylanması ile birlikte 6 (ay) taahhüt verilir. Bu taahhüt süresi içerisinde yeterliliği sağlamış olmanız ve ÜDY 1ODY 1 Belgesini almış olmanız gerekmektedir.

ÜDY Belgesi, ODY Belgesini kapsıyor. O zaman sadece ÜDY Belgesi almak yeterli midir?

Eğer yetki belgeniz sadece ÜDY veya ODY Belgesi istiyorsa ÜDY Belgenizi ODY Belgesi istenildiği durumlarda kullanabilirsiniz. Fakat ÜDY ve ODY belgesi ayrı ayrı isteniyorsa, yani ÜDY 3 ve ODY 3 belgesi istemi var ise sadece bir tane belgenizi kullanabilirsiniz. Burada iki ayrı kişiden bu belgelerin ibrazı istenmektedir. Burası karıştırılmaması gereken kapsam kısmıdır. Konu ile ilgili detaylı bilgi için 0549 493 42 42 numaralı telefon ÜDY ve ODY danışmanımızdan bilgi alabilirsiniz.

ÜDY Belgesi Eğitim Konuları, Eğitim Süreleri ve Eğitim Süreci Nasıl İşler?

ÜDY Belgesi Nasıl Alınır, ÜDY Belgesi alacak kişilerin özellikle sorduğu sorular ise eğitim süreci ile ilgilidir. Genellikle kişilerin geniş bir kitlesi çalışmakta ve eğitimler noktasında bazı zorluklar yaşamaktadır. Alacağınız ÜDY Belgesi Eğitim Süreleri 99-125 saat gibi farklılıklar göstermektedir. ÜDY Belgesi alacak kişilerin genellikle sorumlu olduğu dersler ve saatleri aşağıdaki gibidir;

Ders Saatleri
DERSLERÜDY1ÜDY2ÜDY3ÜDY4
TOPLAM EĞİTİM SÜRESİ12599130105
Ulusal Ulaştırma Mevzuatı5555
Uluslararası Ulaştırma Mevzuatı4040
Anayasa2222
Ticaret Hukuku2222
İş Hukuku2222
Medeni Hukuk2222
Vergi Hukuku2222
Yasal Sorumluluklar3333
Sorumluluk Sigortaları3333
CMR Sözleşmesi0030
CMR Sorumluluk Sigortaları0030
Ulusal Sözleşmeler3333
Uluslararası Sözleşmeler3030
Gümrük ve Kaçakçılık Mevzuatı3033
Dolaşım Düzenlemeleri ve Sınırı Geçiş Uygulamaları3000
TIR Mevzuatı0050
Uluslararası Konvansiyonlar3030
Dış Ticaret Mevzuatı ve Teslim Şekilleri0040
Finansal Yönetim3333
Güzergah, Belge ve Maliyet Analizleri0066
Ticari Belgeler0011
Vergi Kanunları ve Uygulamaları2222
Müşteri İlişkileri Yönetimi5555
Pazarlama5555
Toplam Kalite Yönetimi ve Süreç Yönetimi5555
İnsan Kaynakları ve Davranış Yönetimi5555
Taşıma Maliyetlerinin Hesaplanması6600
Bilgi İşlem ve Haberleşme Teknolojileri3333
Lojistik, Sevkiyat ve Depo Yönetimi 0077
Otobüs/Turizm İşletmesi Yönetimi7700
Taşımacılık Politikaları3333
Ulaştırma Koridorları ve Güzergahlar2222
Taşımacılık Tipleri ve Karşılaştırmaları0022
Kurum ve Kuruluşlar3333
Pazara Giriş Şartları5555
Teknik Standartlar3333
Yolcu Taşımacılığı101000
İlk Yardım8822
AETR, ADR ve Yükleme Güvenliği 0088
Trafik Güvenliği101088

Eğitim süreci ise Fiziki / Online olmak üzere iki türlü sizlere aktarılmaktadır. Eğitimlere katılım zorunludur. Eğitimlere katılımın zorunlu olmadığını söyleyen merkezlere itibar etmeyiniz. ÜDY Merkezimizde eğitimlerimiz sizlerin de çalışma saatleri göz önünde bulundurularak. Hafta içi ve hafta sonu 19:30 – 21:00 aralığında merkezimizde yapılmaktadır. Eğitimleri kaçırmamanız adına devamsızlık hakkını kullanmak isteyen kursiyerlerimiz için ise online sistemimiz üzerinden eğitimlerimiz kayıt edilmekte ve eğitim tekrarını izleyebilmektesiniz.

ÜDY Belgesi Sınavı Nasıl Oluyor?

ÜDY Belgesi Nasıl Alınır, ÜDY Belgesi başvuru, ÜDY Belgesi eğitim süreçlerini tamamladıktan sonra genellikle 30-45 gün sonunda sizlere eğitim tarihi belirlenir. Eğitimleriniz Tuzla bölgesi için Mehmet Tekinalp Anadolu Lisesinde saat 10:00 da yapılmaktadır. Eğitim alanına en geç 09:30 da olmanız gerekmektedir. Yanınıza elektronik cihazları götürmeniz yasaktır. Kalem, Silgi, Kimlik ve Giriş belgeniz ile sınav alanında hazır bulunmanız gerekir. Gün içerisinde panoya sonuçlarınız açıklanarak asılır. Dilerseniz sınavdan sonraki ilk iş günü 17:00’a kadar ÜDY Merkezimize sınav sonuçlarınız gelir ve danışman arkadaşlarımız sizleri bu konu ilgili başarı durumlarınızı bildirir.

ÜDY Belgesi Sınavı Nasıl Oluyor?
ÜDY Belgesi Sınavı Nasıl Oluyor?

ÜDY Belgesi Sınavında Kaç Soru Sorulur?

ÜDY Belgesi sınavında 40 soru sorulur ve bunlardan en az 28 soruya doğru cevap vermeniz gerekir. Geçme barajı 70 puan ve üzeridir.

ÜDY Belgesi Sınavından kaldım, tekrar mı dosya açtırmam gerekir?

ÜDY Belgesi Nasıl Alınır, ÜDY Belgesi sınavından başarısız olmanız durumunda diğer kalan 3 hakkınızı kullanabilmektesiniz. Toplamda sizlere 4 hak tanımlanır. 4 hak bitiminde yeni dosya açtırmanız gerekir. Her sınav için harç bedeli ÜDY Merkezi tarafından alınır ve Milli Eğitim Bakanlığı hesabına diğer kursiyerleri ile birlikte sınav giriş belgesi için yatırılır. Not: ödeme ve harç bedelinin bulunması durumunda ödeme yapılmamış ise sınava giremezsiniz, sınava giremediğiniz her durumda hakkınız yanmaktadır. Ödemelerinize önem göstermenizi özellikle rica ederiz.

ÜDY Belgesi Sınav Sonuçları ne zaman açıklanır?

ÜDY Belgesi Nasıl Alınır, ÜDY Belgesi sınav sonuçları sınavın olduğu hafta sonunu takip eden ilk haftanın iş günü itibari ile ÜDY Merkezine bildirilir.

ÜDY Belgesi Teslim Edilme Süreci?

ÜDY Belgesi Nasıl Alınır, ÜDY Belgeniz sınavdan başarılı olmanız halinde E-Devlet sistemine tanımlanır. Kart, kimlik gibi bir belge ihtiyacınız bulunmamaktadır, doğrudan e-devlet üzerinden işlem görülür.

2023 ÜDY Belgesi Fiyatları / 2023 ÜDY Belgesi Ücretleri

ÜDY Belgesi ücretleri 2022 Aralık ayı itibari ile yeni fiyat listesine göre uygulanmaya başlamıştır.

ÜDY Belgesi Kurs Ücretleri;

BelgeDers Saat Sayısı
ÜDY 1 BELGESİ ULUSLARARASI YOLCU TAŞIMACILIĞI95 saat
13.500,00 TL
ÜDY 2 BELGESİ YURTİÇİ YOLCU TAŞIMACILIĞI84 saat
12.000,00 TL
ÜDY 3 BELGESİ ULUSLARARASI EŞYA VE KARGO TAŞIMACILIĞI104 saat
15.000,00 TL
ÜDY 4 BELGESİ YURT İÇİ EŞYA VE KARGO TAŞIMACILIĞI85 saat
12.500,00 TL

ÜDY Belgesi Sınav Harcı;

ÜDY Belgesi Nasıl Alınır, ÜDY Belgesi 2023 Sınav harcı : 240,00 ₺‘dir. Sınav harcınız ÜDY Merkezinize, belirtilen tarihler de yatırılmalıdır. Yatırılmadığı takdirde sınava giremez ve 1 sınav hakkınız yanmış olacaktır.

Not : Sınavlara dahil edilebilmek için gerekli prosedür gereği Kurs Ödemesi ve Sınav Harcı ödemesinin tamamıyla yapılmış olması gerekmektedir.

Not : ÜDY Belgesi fiyatları ile ilgili olarak herhangi bir indirim söz konusu eden kurumlara itibar etmemenizi özellikle öneririz. 2022 Aralık ayı itibari ile yapılan Ulaştırma Merkezleri toplantısı ve Milli Eğitim Bakanlığı Taban Fiyat Komisyonunun belirlediği fiyatlar gereği alacağınız belgelerin geçersizlik gibi ileride bir durum yaşamamak adına resmi fiyatlar üzerinden satın alımını ve faturanızı talep etmeyi unutmayınız. Son zamanlarda bu konu ilgili mağduriyet yaşayan hem vakit hem de para zararı yaşayan aday sayısının artış gösterdiğini görmekteyiz. Kısa bir önerimizdir. Tercih ve karar tabi ki sizlerindir.

ÜDY Belgesi için nerelere başvurulur?

ÜDY Belgesi Nasıl Alınır, ÜDY Belgesi alacak kişilerin Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ÜDY Merkezlerine başvuruda bulunması gerekmektedir.

ÜDY Belgesi Başvuru için ÜDY Merkez adresimiz = Aydıntepe Mh. Sevindik Sk. Ercan İş Merkezi No: 17 Kat: 1 D: 1/2 Tuzla / İstanbul

ÜDY Belgesi Başvuru için ÜDY Merkez konum = Konum için tıklayınız.

ÜDY Belgesi Başvuru ve ÜDY Belgesi Bilgi için danışmanımız = 0549 493 42 42

ÜDY Belgesi Başvuru ve ÜDY Belgesi Bilgi için mail adresimiz = [email protected]

Psikoteknik randevularımız devam etmektedir.

Bu yazı Denge Ulaştırma Hizmetleri Mesleki Yeterlilik Kursuna aittir. İzinsiz kopyalanması ve çoğaltılması yasaktır. Tüm yasal haklarımız saklıdır. 

5/5 (1 Review)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.