fbpx

2024 K Yetki Belgesi Nedir?

2024 K Yetki Belgesi Nedir?

Eşya taşımacılığı için K Yetki Belgesi almak gereklidir. Bu belgeyi alabilmek için K1, K2, K2*, Yıldızlı K2 veya K3 Belgesi almanız ve ayrıca ODY Belgesi ve ÜDY Belgesi sahibi olmanız gerekmektedir.

K Yetki Belgesi Nedir?

K Yetki Belgesi Nedir
K Yetki Belgesi Nedir

K Yetki Belgesi nedir, Türkiye sınırları içinde eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere, taşımacılık faaliyetlerini yürütebilmeleri için verilen bir yetki belgesidir. Bu belge, taşımacılığın türüne göre farklı numaralarla kategorize edilir. K Yetki Belgesi‘nin geçerlilik ve faaliyet süresi genellikle 5 yıldır ve bu süre sonunda yenilenmesi gerekir.

K1 Yetki Belgesi

K Yetki Belgesi Nedir
K Yetki Belgesi Nedir (K1)

K Yetki Belgesi nedir, ticari amaçla eşya taşımacılığı faaliyetinde bulunacak olanlara verilen bir belgedir. Şirketler için bu belgeye sahip olmak için en az 2 birim araç veya 50 ton araç kapasitesine sahip olmak gerekirken, bireysel işletmeler için minimum kapasite 25 ton araç şartını içerir. Ayrıca, bu araçlar ya şirkete ya da bireysel işletmeye ait olmalıdır; kiralanmış araçlar kullanılamaz.

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin K bendinin 5. maddesine göre, ODY Belgesi veya ÜDY Belgesi bulunmayan K Türü Yetki Belgesi sahiplerine her ay belgelerini ibraz etmemeleri durumunda 5.679,00 TL idari para cezası uygulanır. Bu cezaların devam etmesi veya tekrarlanması durumunda, işletmeye veya şahsa uyarı yapılabilir ve sonrasında iş durdurma kararı alınabilir.

2024 yılı için K Yetki Belgesi harç ücreti 70.140,00 TL‘dir. Her bir araç için ise araç başına 2.098,00 TL harç ödenmelidir.

K2 Yetki Belgesi

K Yetki Belgesi Nedir
K Yetki Belgesi Nedir (K2)

K Yetki Belgesi nedir, yurtiçinde eşya taşımacılığı faaliyeti gösteren ve ticari amaç gütmeyen gerçek veya tüzel kişilere verilen bir yetki belgesidir. Bu belge, kendi adına tescil edilmiş ticari veya hususi taşıtlarla sadece kendi iş konusuyla ilgili eşya taşımacılığı faaliyetinde bulunacak olan kişilere verilir. Bu kişiler, ticari amaçla yük taşımacılığı yapmamalıdır.

K2 Yetki Belgesi için başvuruda bulunan kişilerin, eşya taşımacılığında kullanılmak üzere en az bir adet ticari veya hususi kamyon veya kamyonet türevi araca sahip olmaları gerekmektedir.

K2 Yetki Belgesi sahibinin yetki belgesi eki taşıt belgesinde, kendi adına kayıtlı olan taşıt sayısının 10 katını geçmemek koşuluyla, 6361 sayılı Kanun kapsamında K2 Yetki Belgesi sahibinin doğrudan kiracı olarak tarafı olduğu bir finansal kiralama sözleşmesi yoluyla temin edilen sözleşmeli taşıtlar kaydedilebilir.

2024 yılı için K2 Yetki Belgesi harç ücreti 70.140,00 TL‘dir. Her bir araç için ise araç başına 2.098,00 TL harç ödenmelidir.

K2* Yıldızlı K2 Yetki Belgesi

K Yetki Belgesi Nedir
K Yetki Belgesi Nedir (Yıldızlı K2)

K Yetki Belgesi Nedir, K2* veya Yıldızlı K2 Yetki Belgesi, yurtiçi eşya taşımacılığı faaliyeti gösterenlere özel olarak verilen bir belgedir. Bu belge, sadece kamyonet aracına sahip olanlara tahsis edilir. Temel bir şart olarak, başvuru sahibinin en az bir adet kamyonet aracına sahip olması gerekmektedir. Bu belgeyi almak, işletmelere yasal olarak eşya taşımacılığı yapma yetkisi verir.

K2* Yetki Belgesi yani Yıldızlı K2 Yetki Belgesi, yurtiçi eşya taşımacılığı yapanlara verilen bir belgedir. Sadece kamyonet (3500 kg ve altı) araç sahipleri başvurabilir.

2024 yılı için K Yetki Belgesi harç ücreti 17.535,00 TL‘dir. Her bir araç için ise araç başına 2.098,00 TL harç ödenmelidir.

K3 Yetki Belgesi

K Yetki Belgesi Nedir
K Yetki Belgesi Nedir (K3)

K Yetki Belgesi Nedir, K3 Yetki Belgesi, yurtiçinde ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacak gerçek veya tüzel kişilere verilir. En az 2 araç ve 35 ton kapasite şartı aranır.

K3 Yetki Belgesi alabilmek için ODY 4 Belgesi gereklidir. Karayolu Taşımacılığı yönetmeliğine göre K Bendinin 5. Maddesi gereğince ODY veya ÜDY Belgesi bulunmayan K3 Yetki Belgesi sahiplerine her ay idari para cezası uygulanır. Belgeler ibraz edilmediğinde ve cezalar devam ettiğinde K3 Yetki Belgesi iptal edilebilir.

K Yetki Belgesi, K1, K2, K2*, ve K3 Yetki Belgesi almak isteyenler için SRC Belgesi gereklidir. SRC Belgesi almak için Milli Eğitim Bakanlığı onaylı ve ruhsatlı kurumumuzla iletişime geçebilirsiniz. Her ay düzenlenen sınavlarla belgenizi alabilirsiniz. Ceza ödemek yerine ömür boyu geçerli ODY Belgesi, ÜDY Belgesi ve SRC Belgesi sahibi olmak daha mantıklıdır.

Nereden Alınır?

SRC Belgesi Alma Süreci, ODY Belgesi Alma Süreci ve ÜDY Belgesi Alma Süreci hakkında daha fazla bilgi için sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz. Src Merkezi sayfamızı takip ederek her zaman güncel bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca, psikoteknik belgesi randevularımız devam etmektedir. 1 saat içinde psikoteknik belgesi almak için sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın.

SRC Belgesi kadar Psikoteknik Raporu da artık sürücüler için önemli bir etken haline gelmiştir. İş alımlarında veya rutin kontrollerde sizden psikoteknik raporu istenebilmektedir. Psikoteknik raporu ibraz edememe durumunda, aynı 2024 SRC Cezaları gibi cezai işlem uygulanabilmektedir.

K Yetki Belgesi nedir
K Yetki Belgesi nedir

2024 K Yetki Belgesi nedir yazımızda tüm detayları sizlerle paylaştık. SRC Belgesi, ODY Belgesi ve ÜDY Belgesi için SRC Merkezimize başvurabilir ve 1 ayda SRC, ODY veya ÜDY Belgenizi alabilirsiniz. Psikoteknik Belgesi randevularımız devam ediyor, lütfen randevunuzu oluşturmayı unutmayın.

5/5 (1 Review)
ETİKETLER: , , , , , , , ,
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.