fbpx

2024 L Türü Yetki Belgeleri

2024 L Türü Yetki Belgeleri

L türü yetki belgeleri, ticari amaçla lojistik işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Bu tür belgeler L1 ve L2 olarak iki gruba ayrılır ve genellikle yük taşımacılığı yapan firmalar tarafından talep edilir.

L Türü Yetki Belgeleri

L türü yetki belgesi, ticari amaçla lojistik işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Bu belge, faaliyetin şekline göre L1 ve L2 olmak üzere iki türe ayrılır:

  • L1 yetki belgesi: Yurtiçi lojistik işletmeciliği yapacaklara verilir.
  • L2 yetki belgesi: Uluslararası ve yurtiçi lojistik işletmeciliği yapacaklara verilir.
L türü Yetki Belgeleri
L türü Yetki Belgeleri

L1 yetki belgesi için başvuranların;

  • Ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşıma araçlarıyla en az 100 ton taşıma kapasitesine sahip olmaları gerekmektedir. Ayrıca, merkezlerinde veya merkezinin bulunduğu il sınırları içinde şube olarak tescil edilmiş, en az 1.000 m2’lik kapalı ve/veya açık alana sahip bir tesisleri olmalıdır. Bu tesisler yükleme, boşaltma, depolama, istifleme, paketleme, tasnif, etiketleme, satış veya pazarlama, sipariş planlaması, dağıtım, nakliye gibi hizmetlere elverişli olmalı ve trafiği engellememelidir. Ayrıca, eşya taşımacılığına uygun taşıtların yanaşabileceği bağımsız bir taşınmazın kullanım hakkına sahip olmaları gerekmektedir.
  • Her bir şube için 200 m2’lik kapalı ve/veya açık alana sahip bir taşınmazın kullanım hakkına sahip olmaları gerekmektedir. Ayrıca, 150.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır.

L2 yetki belgesi için başvuranların;

  • Ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşıma araçlarıyla en az 150 ton taşıma kapasitesine sahip olmaları gerekmektedir. Merkezlerinde veya merkezinin bulunduğu il sınırları içinde şube olarak tescil edilmiş, en az 2.000 m2’lik kapalı ve/veya açık alanı olan tesisleri olmalıdır. Bu tesisler yükleme, boşaltma, depolama, istifleme, paketleme, tasnif, etiketleme, satış veya pazarlama, sipariş planlaması, dağıtım, nakliye gibi hizmetlere elverişli olmalı ve trafiği engellememelidir. Ayrıca, eşya taşımacılığına uygun taşıtların yanaşabileceği bağımsız bir taşınmazın kullanım hakkına sahip olmaları gerekmektedir.
  • Her bir şube için 200 m2’lik kapalı ve/veya açık alanı olan bir taşınmazın kullanım hakkına sahip olmaları gerekmektedir. Ayrıca, 300.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır.

L Türü Yetki Belgelerine sahip olanlar, L1 yetki belgesi sahipleri özmal taşıtları ile sahip oldukları özmal taşıt sayısının 50 katını geçmemek üzere ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş sözleşmeli taşıtları taşıt belgelerine kaydettirerek kullanabilirler.

Ancak, L2 yetki belgeleri için sözleşmeli taşıt kullanım oranı hesaplanırken kamyonetler dikkate alınmaz.

İstihdam Zorunluluğu

  • L1 yetki belgeniz varsa ÜDY4 ve ODY4 Belgesine,
  • L2 yetki belgeniz varsa ÜDY3 ve ODY3 Belgesine sahip personel istihdam etmek zorunludur.

L Türü Yetki Belgelerine sahip olanlar, bu gerekliliği yerine getirmezlerse idari ve yaptırım cezalarıyla karşılaşabilirler.

L1 ve L2 Yetki Belgelerine sahip bir firmada şoför olarak istihdam edilecek kişilerin, yük taşımacılığı faaliyetlerinde bulunacakları için SRC3 ve SRC4 belgelerine sahip olmaları gerekmektedir. Ayrıca, yük taşımacılığı için zorunlu olan Psikoteknik belgesinin de geçerli olması gerekmektedir.

SRC, ODY ve ÜDY Belgesi Nereden Alınır?

SRC Belgesi kadar Psikoteknik Raporu da artık sürücüler için önemli bir etken haline gelmiştir. İş alımlarında veya rutin kontrollerde sizden psikoteknik raporu istenebilmektedir. Psikoteknik raporu ibraz edememe durumunda, aynı 2024 SRC Cezaları gibi cezai işlem uygulanabilmektedir.

2024 SRC Belgesi Dersleri
L türü Yetki Belgeleri, 1 Ayda Belgenizi Alabilirsiniz

Yazımızda ilgili tüm detayları sizlerle paylaştık. SRC Belgesi, ODY Belgesi ve ÜDY Belgesi için SRC Merkezimize başvurabilir ve 1 ayda SRC, ODY veya ÜDY Belgenizi alabilirsiniz. Psikoteknik Belgesi randevularımız devam ediyor, lütfen randevunuzu oluşturmayı unutmayın.

5/5 (1 Review)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.