fbpx

2024 K Türü Yetki Belgelerinin Yenilenmesi

2024 K Türü Yetki Belgelerinin Yenilenmesi

K türü Yetki Belgeleri yenilenmesi belli periyotlarla yenilenmesi gereken belgelerdir. Bu yazımızda K türü yetki belgelerinin yenilenmesi süreci konusunda bilgi vereceğiz.

K Türü Yetki Belgelerinin Yenilenmesi Nedir?

K türü yetki belgeleri, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği 17. madde gereğince K türü yetki belgelerinin yenilenmesi 5 yılın sonunda gerçekleştirilmektedir. Karayolu Taşıma Kanunu 17. madde kapsamı aşağıdaki gibidir;

K Türü Yetki Belgelerinin Yenilenmesi
K Türü Yetki Belgelerinin Yenilenmesi

Yetki belgelerinin süresi

MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında verilen ve yenilenen yetki belgelerinin süresi 5 yıldır. Ancak, 19 uncu maddenin birinci fıkrasında belirlenen doksan günlük süre içerisinde yenilenen yetki belgeleri için yenilenmiş olan yetki belgesinde kalan süre, yenilenen yetki belgesinin geçerlilik süresine ilave edilir.”

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu 19. madde uyarınca K türü Yetki Belgelerinin yenilenmesi süreci açıklanmıştır. 19. madde kapsamı aşağıdaki gibidir;

Yetki belgelerinin yenilenmesi süreci

MADDE 19 – (1) Yetki belgesi sahipleri, yetki belgelerinin yenilenmesi için yetki belgesinin geçerlilik süresinin bitim tarihinin doksan gün öncesinden itibaren Bakanlığa yazılı olarak müracaat edebilirler. Yetki belgesi, yenileme ücretinin ödendiği tarih esas alınarak yenilenir. Yenileme ücretinin, yetki belgesinin bitim tarihinden önce ve ödeme tarihindeki geçerli yenileme ücreti olarak ödenmesi şarttır.

(2) Yetki belgesi sahipleri tarafından yetki belgelerinin yenilenmesi için yetki belgesinin geçerlilik süresinin sona erdiği tarihten itibaren 540 takvim günü içinde Bakanlığa yazılı olarak müracaat edilmesi halinde; yetki belgesi, yenileme ücretinin ödendiği tarih esas alınarak yenilenir. Yenileme ücretinin, söz konusu 540 günlük süre içinde ve ödeme tarihindeki geçerli yenileme ücreti olarak ödenmesi şarttır.

(3) Yetki belgesi sahipleri tarafından yetki belgesinin geçerlilik süresinin sona erdiği tarihten itibaren, birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen süreler içinde müracaat edilmemesi veya müracaat edildiği halde yetki belgesi yenilemenin şartlarının yerine getirilmemesi halinde yetki belgesi yenileme hakkı kaybedilir.

(4) Yetki belgesi üzerinde bulunan tüm uyarmalar kaldırılmadan ve yenilenecek yetki belgesi için bu Yönetmelikte öngörülen şartlar sağlanmadan yetki belgesi yenilenmez.

(5) Yenilenen yetki belgeleri için 14 üncü maddede belirtilen süreler, yenilenme öncesi kullanılan süreler dikkate alınmaksızın yeniden başlar.

(6) Bu maddeye göre yetki belgesi yenileme işleminin yapılabilmesi için; yetki belgesinin, bu Yönetmelik kapsamında faaliyeti durdurulmamış veya iptal durumuna gelmemiş olması şarttır.

(7) İkinci fıkrada yer alan süre, sadece yetki belgesi yenileme hakkı olup bu süre, bu durumdakilere faaliyette bulunma hakkı vermez. Bu fıkraya aykırı hareket edenlere, Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen miktarda idari para cezası uygulanır.”

Firmalar, K Türü Yetki Belgelerinin Yenilenmesi 5 (beş) yıllık süre zarfı  için 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu uyarınca bağlı bulundukları Ticaret Odasına müracaat ederek yenileme işlemi yaptırabilirler.

Yetki Belgeleri Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin;

Yetki belgeleri konusunda siz değerli okurlarımız ve danışanlarımız için sonuna kadar yardımcı olmaya çalışıyor aklınıza takılan veya merak ettiğiniz sorunlar hususunda açıklayıcı ve bilgilendirici yazılar yazmaya devam ediyoruz. Yazılarımız arasında merak ettiğiniz soruların cevabını bulamaz ya da daha detaylı bilgi almak isterseniz Merkezimizi +90 549 493 42 42 numaramızdan arayarak temsilcilerimizden yardım talep edebilirsiniz.

1 Ayda Belgenizi Alın
1 Ayda Belgenizi Alın

ÜDY Belgesi ve ODY Belgesi Nereden Alınır?

ÜDY Belgesi veya ODY Belgesi almak istiyorsanız ve nereden alacağınızı bilmiyorsanız, Denge ÜDY Merkezi artık sizin için size yakın yerlerde hizmet vermektedir.

İstanbul ilinde MaltepeKartalPendikKaynarcaTuzlaİçmelerŞifa ilçelerinde; Kocaeli (İzmit) ilinde GebzeDarıcaDilovası ilçelerinde ÜDY Belgesi, ODY Belgesi, ÜDY ve ODY EğitimiÜDY ve ODY Merkezi ve ÜDY ve ODY Sınavı hizmeti olarak sizlere alanında uzman eğitmenler eşliğinde yanınızda yer almaktayız. Hemen detaylı bilgi almak için bizleri arayın…

2024 SRC Belgesi Dersleri
2024 K Türü Yetki Belgelerinin Yenilenmesi

2024 K Türü Yetki Belgelerinin Yenilenmesi yazımızda tüm detayları sizlerle paylaştık. SRC BelgesiODY Belgesi ve ÜDY Belgesi için SRC Merkezimize başvurabilir ve 1 ayda SRCODY veya ÜDY Belgenizi alabilirsiniz. Psikoteknik Belgesi randevularımız devam ediyor, lütfen randevunuzu oluşturmayı unutmayın.

5/5 (1 Review)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.