Yasal İndirim Hakkıİkinci SRC belgesinde %50 indirim 14.000 TL yerine 7.000 TL. Kontenjan sınırlı.Dönem kaydı
Milli Eğitim Bakanlığı onaylı SRC Kursu · Kurum Kodu 9998****SRC 1-2-3-4, SRC Kurye, ODY / ÜDY 1-2-3-4 Belgeleri, SRC 3 YenilemeTuzla / İstanbul · Belge Başvuru Hattı 0549 493 42 42
Hemen ara: 0549 493 42 42Dönem Kaydı

K Türü Yetki Belgesi, K1, K2, K3 ve yıldızlı belgelerin şartları, ücreti ve yükümlülükleri

K türü yetki belgesi nedir, kimler alır? K1, K1*, K1(Ö), K2, K2*, K3 ve K3* şartları, 2026 ücretleri, kapasite hesabı, ODY 4, SRC 4, oda başvurusu ve cezalar.

Son güncelleme: Yazan: Oğuzcan Uzunçam17 dk okuma

K Türü Yetki Belgesi

Kamyonla, çekiciyle ya da kamyonetle yurt içinde yük taşıyan her işletmenin bir K türü yetki belgesi vardır ya da olması gerekir. Nakliyeci, kendi malını taşıyan esnaf, evden eve nakliyat firması ve oto kurtarıcı sahibi farklı K belgeleri alır. Bu rehber yedi K türünü, asgari kapasite hesabını, araç kayıt kurallarını, 2026 ücretlerini, firmanın ODY yükümlülüğünü, şoförün SRC 4 şartını ve en sık kesilen cezaları güncel Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne göre bir arada anlatır.

K türü yetki belgesi nedir, kimler almak zorundadır?

Karayolu Taşıma Yönetmeliği K türünü, yurt içinde eşya taşımacılığı ya da hususi taşımacılık yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen belge ailesi olarak tanımlar. Belgeyi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı adına, vergi kaydınızın bulunduğu ildeki yetkili ticaret ya da ticaret ve sanayi odası düzenler. Bakanlığın protokolüyle bu işe yetkilendirilmiş oda sayısı 67’dir.

Belgeyi alması gerekenler üç gruptur:

  • Ücretle yük taşıyanlar Fabrikadan depoya, limandan şantiyeye ya da bir firmadan diğerine başkasının malını taşıyan kamyoncular ve nakliye firmaları.
  • Kendi malını taşıyanlar Sattığı malı müşteriye götüren tüccar, ürününü taşıyan üretici, malzemesini şantiyeye çeken müteahhit. “Ben nakliyeci değilim” demek belge yükümlülüğünü kaldırmaz.
  • Ev ve büro eşyası taşıyanlar Evden eve ve ofis taşımacılığı yapan nakliyat firmaları.

Not: Ticaret sicilinin tapu işlemleri için verdiği “yetki belgesi” ve oda seçimlerinde temsilciye verilen “seçim yetki belgesi” bambaşka belgelerdir; taşımacılıkla ilgileri yoktur.

K türü yetki belgeleri kaç çeşittir?

Yönetmelik üç ana tür sayar: K1, K2 ve K3. Kamyonet muafiyeti ve özel amaçlı taşıt istisnası uygulamada dört ek gösterim doğurur. Tabloda hepsi bir arada:

BelgeNe içinAsgari şartODY 42026 belge ücreti
K1Başkasının yükünü ücretle taşımakŞahısta 1 taşıt ve 25 ton, şirkette 2 taşıt ve 50 tonYalnız şirketten126.684 TL
K1*Aynı iş, yalnız kamyonetle1 kamyonetAranmaz31.671 TL
K1(Ö)Oto kurtarıcı gibi özel amaçlı tescilli taşıtla ücretli iş1 birim taşıt, tonaj yokYalnız şirketten126.684 TL
K2Kendi malını taşımak1 birim taşıtAranmaz126.684 TL
K2*Kendi malını yalnız kamyonetle taşımak1 kamyonetAranmaz31.671 TL
K3Evden eve ve büro taşımacılığı2 taşıt ve 35 tonŞahıs firmasından da63.331 TL
K3*Evden eve, en fazla 1 kamyonetle1 kamyonetAranmaz15.833 TL

Yıldız işareti yönetmelikte geçmez; yüzde 75 indirimli kamyonet belgelerini ayırmak için kullanılır. Ayrıntı: yıldızlı yetki belgeleri.

Hangi K belgesinin size uygun olduğunu nasıl anlarsınız?

Seçimi belirleyen üç şey vardır: taşıdığınız mal kime ait, taşıdığınız şey ev eşyası mı, aracınız kamyon mu kamyonet mi. Bu üç soruyu senaryolarla ve karar tablosuyla adım adım cevapladığımız ayrı bir sayfamız var: Hangi K belgesini almalıyım? Yurt dışına yük götürecekseniz K belgesi yetmez; ticari uluslararası eşya için L2, uluslararası ev eşyası için C3 gerekir. Ambar işletenler N1 ya da N2 alır.

Asgari kapasite nasıl hesaplanır?

Kapasite iki ölçüyle bakılır: birim taşıt sayısı ve toplam ton. Hesapta yalnız motorlu taşıtlar sayılır; dorse ve römork tonaja katılmaz.

  • Çekici Katar ağırlığıyla sayılır, ama en fazla 40 ton.
  • Kamyon Azami yüklü ağırlığıyla sayılır, ama en fazla 32 ton.
  • Kamyonet Azami yüklü ağırlığının tamamı sayılır.
  • Elektrikli taşıt Özmal elektrikli taşıt kapasite hesabında yüzde 25 fazla sayılır.

Örnek: Şirket olarak K1 alacaksınız ve elinizde 18 tonluk iki kamyon var. İki taşıt şartı tutar ama toplam 36 ton, 50 tonun altında kalır. Bir çekici ve bir kamyonla başvurursanız 40 + 18 = 58 ton eder ve şart sağlanır. Şahıs firması olarak tek bir 26 tonluk kamyonla K1 alabilirsiniz; 15 Mayıs 2025’ten beri azami yüklü ağırlığı 25 tonun altındaki tek kamyonla başvuran gerçek kişiden de tonaj istenmez.

Belge alındıktan sonra kapasite düşerse belge hemen iptal olmaz. Ancak 5 yıllık geçerlilik süresi boyunca kapasitesiz geçen günlerin toplamı 630’u aşarsa belge iptal edilir.

Belgeye hangi araçlar kaydedilir?

  • K1 ve K3 Yalnız özmal, yani ruhsatta belge sahibi adına kayıtlı, eşya taşımaya mahsus ticari taşıtlar yazılır. Ortağınızın adına kayıtlı araç şirketin belgesine doğrudan eklenemez; önce şirket adına tescil edilmesi gerekir.
  • K2 Ticari ya da hususi taşıt kaydedilebilir. 1 Ekim 2025’ten beri belge sahibinin doğrudan kiracı olduğu sözleşmeli taşıtlar da eklenebilir; finansal kiralama ve uzun süreli kiralamayla edinilen taşıtlar kapasitede sayılır.
  • Ruhsat bilgileri Cins kamyon, çekici ya da kamyonet olmalı, kullanım amacında “yük nakli” yazmalıdır. Özel amaçlı taşıtın bu özelliği ruhsatta görünmelidir.
  • Muayene ve kasa Muayenesi geçerli olmayan taşıt kaydedilmez. Kamyon, römork ve yarı römorkun kasası kapalı, tenteli ya da brandalı olmalıdır; uymayana 5 uyarma verilir.
  • Tek belge kuralı Bir taşıt aynı anda yalnız bir yetki belgesine kayıtlı olabilir.

Belgeye kayıtlı her taşıt için bir taşıt kartı düzenlenir. Kartın aslı ya da e-Devlet’ten alınan çıktısı araçta bulunmalıdır; sistemde kayıtlı olması bu yükümlülüğü kaldırmaz.

Başvuru için genel şartlar ve evraklar nelerdir?

  • Kişi Gerçek kişi T.C. vatandaşı ve en az 15 yaşında olmalı. Şirket Türk hukukuna göre kurulmuş ve ticaret siciline tescilli olmalı. Adi ortaklık yalnız K2 alabilir.
  • Mesleki saygınlık Belge sahibi, ortaklar ve yöneticiler kaçakçılık, dolandırıcılık, sahtecilik ve terör gibi suçlardan mahkûmiyeti olmamalıdır.
  • Vergi ve oda kaydı Faal vergi mükellefiyeti ve ticaret, sanayi, esnaf ya da ziraat odalarından birine kayıt gerekir. K2 isteyen gerçek kişiden faal vergi kaydı aranmaz.
  • Elektronik tebligat Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi üyeliği istenir. 16 Mayıs 2026 itibarıyla belgesi olanlar için bu şart 1 Ocak 2027’ye kadar aranmaz.

Oda başvurusunda genellikle dilekçe, T.C. kimlik numarası beyanı, şirketlerde imza sirküleri, sicil gazeteleri ve kira sözleşmesi ya da tapu, ruhsat bilgisi ve e-Tebligat çıktısı istenir. Kimlik numaraları dilekçede beyan edilirse adli sicil kaydı ayrıca istenmez. Türlere göre tam liste: yetki belgesi evrakları.

K belgesine nereden ve nasıl başvurulur?

  1. Türü ve araçları netleştirin Kapasiteyi sağlayan araçların ruhsatı, muayenesi ve kullanım amacı uygun olmalıdır.
  2. Odaya ya da e-Devlet’e başvurun Başvuru vergi kaydınızın bulunduğu ildeki yetkili odaya yapılır. e-Devlet’teki “Taşımacılık Yetki Belgesi İlk Başvuru / Yenileme” hizmetinden de başvurulabilir.
  3. Muafiyet istiyorsanız yazılı bildirin Yıldızlı belgelerde ve özel amaçlı taşıt ya da tek kamyon istisnasında, muafiyet için Bakanlığa yazılı müracaat şarttır.
  4. Ücreti ödeyin Bakanlık başvuruyu en geç 15 gün içinde inceler. Belge ücreti ve taşıt kartları ödendiği gün belgenin veriliş tarihi olur. Başvurunun durumunu e-Devlet’teki başvuru durumu sorgulama ekranından izlersiniz.
  5. Yöneticiyi bildirin ODY yükümlülüğü olan belgelerde 6 ay içinde belgeli yöneticiyi e-Devlet’te belgeyle ilişkilendirin.

Her ekranın ayrıntısı: K türü yetki belgesi e-Devlet işlemleri. Genel akış: yetki belgesi nasıl alınır.

K türü yetki belgesi 2026 ücretleri ne kadar?

İlk başvuruda dört kalem ödenir: Bakanlığa belge ücreti ve taşıt kartı, odaya 975 TL işlem ücreti ve taşıt başına 269 TL pay. Bir araçla başvuran için 2026 toplamları şöyledir:

BelgeBelge ücreti1 araç dahil toplamYenileme belge payı
K1, K1(Ö), K2126.684 TL131.716 TL19.002 TL
K1*, K2*31.671 TL36.703 TL4.750 TL
K363.331 TL68.363 TL9.499 TL
K3*15.833 TL20.865 TL2.374 TL

Her ek taşıt için 4.057 TL ödenir. e-Devlet’ten ödenen tutarlara kademeli indirim uygulanır. Yenileme, yeniden alma ve örnek hesaplar: K türü yetki belgesi fiyatları.

K belgesinde ODY 4 yükümlülüğü kimleri kapsar?

Yönetmelik orta düzey yönetici (ODY) şartını K belgelerinde iki gruba yükler: şirket olarak K1 alanlar ve şahıs ya da şirket fark etmeksizin bütün K3 sahipleri. Şirket olarak K1(Ö) alanlar da bu kapsamdadır. Şahıs firması K1, K2 ve yıldızlı belgeler bu şarttan muaftır. K belgelerinin hiçbirinde ÜDY zorunlu değildir; ÜDY 4 ya da ÜDY 3 sahibi bir kişi ODY 4 şartını da karşılar.

  • Süre İlk yetki belgesinden itibaren 6 ay içinde sağlanır. Yönetici ayrılırsa eksiklik 3 ay içinde giderilir.
  • Kim olabilir Belge sahibinin kendisi ya da SGK kaydıyla çalıştırılan bir kişi.
  • Kapsam 16 Mayıs 2026’dan beri taşıt belgesinde en az 1 taşıtı olan belgelere uygulanır.
  • Ceza Her belge için 31.998 TL; aynı takvim yılındaki üçüncü ve sonraki tekrarlarda 63.996 TL’ye çıkar. 3 ay dolmadan aynı eksiklik için ikinci ceza kesilmez.

Senaryolar: K yetki belgem var, ODY mi ÜDY mi? Tüm türler için zorunluluk tablosu:

Yetki belgesi türüne göre zorunlu ODY ve ÜDY belgeleri
Yetki belgesiFaaliyetGereken ÜDYGereken ODY
A1Otomobille yurt içi yolcu taşımacılığı—ODY 2
A2Otomobille uluslararası yolcu taşımacılığı—ODY 1
B1Uluslararası ve yurt içi tarifeli yolcu taşımacılığıÜDY 1ODY 1
B2Uluslararası ve yurt içi tarifesiz yolcu taşımacılığı—ODY 1
B3Uluslararası hususi yolcu taşıma (kendi personeli vb.)
Yönetmelikte mesleki yeterlilik yükümlülüğü sayılmıyor
——
C1Uluslararası hususi eşya taşıma (kendi iştigaliyle ilgili)
Yönetmelikte mesleki yeterlilik yükümlülüğü sayılmıyor
——
C2Uluslararası ve yurt içi ticari eşya taşımacılığı
Yeni başvuruya kapalı; mevcut C2 belgeleri L2 sayılıyor
ÜDY 3ODY 3
C3Uluslararası ev ve büro eşyası taşımacılığı—ODY 3
D1Yurt içi tarifeli yolcu taşımacılığıÜDY 2ODY 2
D2Yurt içi tarifesiz yolcu taşımacılığı—ODY 2
D3Yurt içi hususi yolcu taşıma (kendi personeli vb.)
Yönetmelikte mesleki yeterlilik yükümlülüğü sayılmıyor
——
D4İl içi ve 100 km’ye kadar tarifeli yolcu taşımacılığı
Yönetmelikte mesleki yeterlilik yükümlülüğü sayılmıyor
——
F1Yurt içi yolcu taşıma acenteliği
Yönetmelikte mesleki yeterlilik yükümlülüğü sayılmıyor
——
F2Uluslararası yolcu taşıma acenteliği
Yönetmelikte mesleki yeterlilik yükümlülüğü sayılmıyor
——
G1Yurt içi eşya taşıma acenteliği
Yönetmelikte mesleki yeterlilik yükümlülüğü sayılmıyor
——
G2Uluslararası eşya taşıma acenteliği
Yönetmelikte mesleki yeterlilik yükümlülüğü sayılmıyor
——
G3Yurt içi ve uluslararası kargo acenteliği
Yönetmelikte mesleki yeterlilik yükümlülüğü sayılmıyor; eski G4 bu belgeye katıldı
——
H1Yurt içi eşya taşıma komisyonculuğu
Yönetmelikte mesleki yeterlilik yükümlülüğü sayılmıyor
——
H2Uluslararası eşya taşıma komisyonculuğu
Yönetmelikte mesleki yeterlilik yükümlülüğü sayılmıyor
——
K1Yurt içi ticari eşya taşımacılığı
ODY tüzel kişilerden (şirketlerden) istenir; gerçek kişi K1 ve yalnız kamyonetle çalışan K1* için yönetmelikte sayılmıyor
—ODY 4
K2Yurt içi hususi eşya taşıma (kendi malı)
Yönetmelikte mesleki yeterlilik yükümlülüğü sayılmıyor
——
K3Yurt içi ev ve büro eşyası taşımacılığı
Şahıs firmasından da istenir; en çok bir kamyonetle çalışan K3* için aranmaz
—ODY 4
L1Yurt içi lojistik işletmeciliğiÜDY 4ODY 4
L2Uluslararası ve yurt içi lojistik işletmeciliğiÜDY 3ODY 3
M1İl içi kargo işletmeciliği—ODY 4
M2Yurt içi ve uluslararası kargo işletmeciliği
Yalnız yurt içi çalışan için 4, uluslararası gönderi taşıyan için 3; eski M3 bu belgeye katıldı
ÜDY 3 veya ÜDY 4ODY 3 veya ODY 4
N1İl içi nakliyat ambarı işletmeciliği—ODY 4
N2Yurt içi nakliyat ambarı işletmeciliğiÜDY 4ODY 4
P1Kurye işletmeciliği, il içi ve komşu ilçeler
ODY tüzel kişilerden istenir; en çok 3 taşıtlı P1* için aranmaz. Kuryelerde SRC Kurye belgesi gerekir
—ODY 4
P2Kurye işletmeciliği, bir ya da birden çok ilde
Kuryelerde SRC Kurye belgesi gerekir
ÜDY 4ODY 4
SÜcretli servis taşımacılığı (okul ve personel servisi)
ODY tüzel kişilerden istenir; en çok 3 özmal otobüsle çalışandan aranmaz
—ODY 2
T1Büyükşehir yolcu terminali işletmeciliğiÜDY 2ODY 2
T2İl ve ilçe yolcu terminali işletmeciliği—ODY 2
T3Eşya terminali işletmeciliği—ODY 4
TİOTaşıma işleri organizatörlüğü (eski R1 ve R2)
Kendi yönetmeliğine tabidir; merkez için ÜDY 3, her şube için ODY 3. İlk bildirim 45 gün, yönetici ayrılırsa 30 gün
ÜDY 3ODY 3

Tablo, güncel Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin mesleki yeterlilik yükümlülüğüne ilişkin hükmüne ve TİO Yönetmeliği’ne göre hazırlanmıştır. Uluslararası belge aynı alandaki yurt içi belgeyi, ÜDY belgesi aynı alandaki ODY’yi karşılar. Firmanıza özgü yükümlülük e-Devlet’teki yetki belgesi kaydınızda taahhüt olarak görünür; işlem öncesinde yetki belgenizi bize iletin, birlikte teyit edelim.

K belgeli araçta şoförden hangi belgeler istenir?

  • SRC 4 Yurt içi eşya taşıyan şoförün mesleki yeterlilik belgesidir. Yurt dışına da çıkacak şoför SRC 3 alır; SRC 3 yurt içini de kapsar. Adına K2 düzenlenmiş gerçek kişi, belgesinde tek kamyonet varsa ve aracı kendisi kullanıyorsa SRC’den muaftır.
  • Psikoteknik raporu Şoför beş yılda bir sağlık ve psikoteknik raporu alır. 66 yaşından gün alan şoförün SRC’si geçici olarak geçersiz olur; rapor yenilenince yeniden geçerli olur. 69 yaşında SRC iptal edilir.
  • Takograf kartı Takograflı araçta şoför sürücü kartı (2.334 TL), firma şirket kartı (6.534 TL) kullanır. Başvuru: sayısal takograf kartı.
  • U-ETDS bildirimi K1 ve K3 sahipleri her taşımada taşıma senedi ve gönderici, alıcı bilgilerini taşıma başlamadan bildirir. K2 sahipleri yalnız tehlikeli madde taşıyorlarsa bildirir. Bildirimsiz taşıma 20 uyarmadır. Ayrıntı: U-ETDS nedir.

K belgesi kaç yıl geçerli, nasıl yenilenir?

Belge 5 yıl geçerlidir. Bitişten 90 gün önce yenilemeye başvurabilirsiniz; bu dönemde yenilenirse kalan süre yeni 5 yıla eklenir. Yenileme ücreti belge ücretinin yüzde 15’idir ve kayıtlı her taşıt için 757 TL alınır. Bütün uyarmalar kaldırılmadan belge yenilenmez.

Bitişten sonraki 540 gün yalnız yenileme hakkıdır, çalışma hakkı vermez; bu sürede taşıma yapana belgesiz faaliyet cezası kesilir. 540 gün de kaçırılırsa aynı belge, tam ücretin yüzde 50’si ödenerek yeniden alınabilir. Ayrıntı: yetki belgesi kaç yıl geçerli.

Muayenesi yurt içinde 30 gün geçen taşıt belgeden kendiliğinden düşer. Eksik 1 ay içinde giderilirse taşıt ücretsiz ve kendiliğinden geri eklenir; sonrasında geri ekleme 1.026 TL tutar.

K belgesiyle ilgili en sık kesilen cezalar hangileri?

İhlal2026 cezası
Belgesiz ya da belge kapsamı dışında taşıma (ör. K2 ile başkasının yükü)21.333 TL
Belgeye kaydedilmemiş taşıtla çalışmak10.666 TL
Süresinde ODY bildirmemek31.998 TL
SRC belgesi olmadan araç kullanan şoför4.392 TL
SRC’siz şoför çalıştıran işletmeci10.666 TL
Denetimde bilgi ya da belge vermemek3.764 TL

Para cezalarının yanında uyarma sistemi işler. Her uyarmanın kaldırılması 741 TL tutar. Kaldırılmamış uyarma 500’e ulaşır ve 15 gün içinde bu sayının altına indirilmezse faaliyet geçici olarak durdurulur. Bütün tutarlar: yetki belgesi cezaları, uyarma ayrıntısı: yetki belgesi uyarma.

K belgesinde en sık yapılan hatalar nelerdir?

  • K2 ile ücretli iş almak Komşunun ya da bir müşterinin yükünü bir kez taşımak bile ticari taşımadır ve K1 ister.
  • K1 ile evden eve nakliyat yapmak Ev ve büro eşyasının belgesi K3’tür.
  • Yıldızlı belgeye kamyon eklemeye çalışmak Önce muafiyetin kaldırılması, tam ücretle aradaki farkın ödenmesi ve kapasite şartının sağlanması gerekir.
  • 540 günü çalışma süresi sanmak Belge bittiği gün taşıma yetkisi de biter.
  • ODY’yi 6 ay içinde ilişkilendirmemek Yöneticinin belgesi olması yetmez; e-Devlet’te yetki belgesiyle ilişkilendirilmesi gerekir.
  • Muayeneyi geciktirmek Düşen taşıtla çalışmak, kayıtsız taşıt cezasına yol açar.
  • Değişikliği bildirmemek Unvan, adres, ortak ve yönetici değişikliği ile taşıtın satışı, hurdaya ayrılması ya da plaka değişikliği 90 gün içinde bildirilmezse 5 uyarma verilir. Şahıs firması K1 ve K3 sahipleri ile K2 sahipleri unvan ve adres bildiriminden muaftır; taşıt değişikliğini ise herkes bildirir.

Firmanız için ne yapmalısınız?

Şirket olarak K1 aldıysanız ya da K3 belgeniz varsa, 6 aylık süre dolmadan ODY 4 belgeli bir yönetici gerekir. Denge SRC Kursu’nda ODY ve ÜDY eğitimi 3–4 hafta sürer; yeni dönemler her ayın başlarında açılır. Şoförleriniz için SRC 4 eğitimi 10 gün sürer; psikoteknik değerlendirmesi bağlı kuruluşumuz Pendik Denge Psikoteknik Merkezi’nde yapılır ve ücreti 1.500–2.500 TL arasındadır.

Yetki belgesi danışmanlığında danışmanlık merkezimiz süreci sizin adınıza takip eder. Dönem kaydı ve bilgi için 0549 493 42 42 numarasını arayabilir ya da WhatsApp’tan yazabilirsiniz. Firmanın bütün yükümlülükleri: yetki belgesi firma yükümlülükleri.

K türü yetki belgesi hakkında sık sorulan sorular

Bir firma birden fazla K belgesi alabilir mi?

Evet. Her belgenin şartlarını ayrı ayrı sağlayan kişi farklı türde birden çok belge alabilir; örneğin K1 ve K3 birlikte. Aynı türden ikinci belge verilmez ve bir taşıt yalnız bir belgeye kayıtlı olabilir.

K2 belgemi K1’e çevirebilir miyim?

Evet. K1 şartlarını sağlarsınız ve iki türün o günkü tam ücretleri arasındaki farkı ödersiniz. K1 ve K2 aynı ücrette olduğundan 2026 tarifesinde fark çıkmaz. Pahalı türe geçiş için belgenin verilişinden 90 gün geçmiş olmalıdır. Ayrıntı: yetki belgesi tür değişikliği.

Şahıs firmamı şirkete çevirirsem K belgem ne olur?

Şirkette en az yüzde 25 payınız varsa belge şirket adına düzenlenebilir ve belge ile taşıt kartları için ücret alınmaz. Şirketin K1 kapasitesini (2 taşıt, 50 ton) sağlaması ve ODY 4 yükümlülüğünü yerine getirmesi gerekir.

Belge sahibi vefat ederse ne olur?

Belgenin faaliyeti durdurulur. Mirasçılar belgenin bitişine kadar başvurup kalan süreye düşen ücretin iadesini isteyebilir ya da belgeyi kendi adlarına ücretsiz düzenletebilir; bu durumda 2 yıl içinde şartlara uyum sağlamaları gerekir.

Taşıt kartını araçta bulundurmak zorunlu mu?

Evet. Kartın aslı ya da e-Devlet’ten alınan çıktısı araçta bulunmalıdır. Kaydın sistemde görünmesi bu yükümlülüğü kaldırmaz. Sorgulama için: yetki belgesi sorgulama.

Kamyonetle kendi ev eşyamı taşırsam belge gerekir mi?

Hayır. Kamyonet olarak tescilli N1 sınıfı taşıtla ticari olmayan eşya taşımak yönetmelik kapsamı dışındadır. İşletmenizin malını taşıyorsanız K2 ya da K2* gerekir.

Dayanak ve resmî kaynaklar

K yetki belgesi nedir sorusunun pratik cevabı, hangi K belgesi size uyar?

K yetki belgesi nedir diye araştıran çoğu kişi aslında tek bir şeyi öğrenmek ister: kendi işine hangi alt tür uyar. Aşağıdaki tablo bu seçimi kolaylaştırır; her satırdaki rehberde şartları ve başvuru adımlarını bulursunuz.

DurumunuzUygun belge
Kamyon ya da çekiciyle ücret karşılığı başkasının yükünü taşıyorsunuzK1 yetki belgesi
3,5 tonu geçmeyen kamyonetle ticari yük taşıyorsunuzyıldızlı K1 (K1*)
Oto kurtarıcı gibi özel amaçlı tescilli taşıtla çalışıyorsunuzK1Ö yetki belgesi
Yalnız kendi işyerinizin malını kendi aracınızla taşıyorsunuzK2 yetki belgesi
Ev ve büro eşyası taşıyorsunuz (evden eve nakliyat)K3 yetki belgesi
Yükü yurt dışına da götürüyorsunuzC türü yetki belgeleri

Not: Bu sayfanın üst bölümündeki ücret ve ceza tutarları yazıldığı yıla aittir. Güncel tarifeyi K türü yetki belgesi fiyatları ve yetki belgesi ücretleri sayfalarından, kesin tutarı ödeme ekranından teyit edin.

K yetki belgesi alındıktan sonra hangi işlemler yapılır?

Belge beş yıl boyunca yaşayan bir kayıttır; filonuz değiştikçe güncellenir. Dayanak 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği’dir.

  1. Araçları kaydedin Yola çıkan her araç belgeye işlenir ve taşıt kartı düzenlenir: taşıt ekleme, taşıt düşümü.
  2. Yöneticiyi tanımlayın K1 ve K3 için taahhüt süresi içinde ODY 4, ÜDY 4 ya da ÜDY 3 belgeli kişi bildirilir. Eğitim Denge SRC Kursu’nda 3–4 hafta sürer; yeni dönemler her ayın 1, 5, 10, 15’inde başlar.
  3. Sürücüleri belgelendirin Aracı kullanan herkes için SRC 4 ve psikoteknik raporu gerekir; SRC eğitimi yaklaşık 10 gün sürer.
  4. Süreyi izleyin Bitiş tarihinden önce yenileme başvurusu yapılır. Çevrim içi adımlar: K türü yetki belgesi e-Devlet işlemleri.

Tuzla, Pendik ve Gebze’deki nakliyeciler için sürücü ve yönetici eğitimlerini aynı dönemde planlıyoruz: 0549 493 42 42. Bütün türler yetki belgeleri dizinindedir.

K yetki belgesi hakkında sık sorulanlar

K1 mi K2 mi almalıyım?

Navlun faturası kesiyor, yani başkasının yükünü ücret karşılığı taşıyorsanız K1 gerekir. Yalnız kendi üretiminizi ya da sattığınız malı kendi aracınızla taşıyorsanız K2 yeterlidir; K2 ile başkasının yükü taşınamaz.

K yetki belgesiyle yurt dışına yük taşınır mı?

Hayır. K türü belgeler yalnız Türkiye sınırları içinde geçerlidir. Uluslararası eşya taşımacılığı için C türü belge, sürücü için de SRC 3 gerekir.

Her K yetki belgesi sahibinden ODY ya da ÜDY istenir mi?

Hayır. Kendi malını taşıyan K2 sahiplerinden yönetici belgesi istenmez. K1 ve K3 için durum sayfanın sonundaki tabloda yer alır; ceza ve süreler ODY ve ÜDY zorunluluğu sayfasındadır.

K yetki belgesi olan araçta sürücünün SRC belgesi yoksa ne olur?

Denetimde hem sürücüye hem işletmeciye ayrı ceza yazılır: 2026 yılında sürücüye 4.392 TL, işletmeciye 10.666 TL. Ayrıntı için SRC idari para cezaları sayfasına bakın.

K yetki belgesinde hangi ODY ve ÜDY belgesi gerekir?

Yetki belgesiFaaliyetGereken ÜDYGereken ODY
K1Yurt içi ticari eşya taşımacılığı
ODY tüzel kişilerden (şirketlerden) istenir; gerçek kişi K1 ve yalnız kamyonetle çalışan K1* için yönetmelikte sayılmıyor
—ODY 4
K2Yurt içi hususi eşya taşıma (kendi malı)
Yönetmelikte mesleki yeterlilik yükümlülüğü sayılmıyor
——
K3Yurt içi ev ve büro eşyası taşımacılığı
Şahıs firmasından da istenir; en çok bir kamyonetle çalışan K3* için aranmaz
—ODY 4

K1 yetki belgem var, ODY mi ÜDY mi almam lazım?

ODY yeterlidir. K1 yetki belgesinde ODY 4 belgeli bir orta düzey yönetici bildirilir; ÜDY zorunlu değildir, ancak ÜDY 4 belgesi olan kişi bu şartı da karşılar. ODY tüzel kişilerden (şirketlerden) istenir; gerçek kişi K1 ve yalnız kamyonetle çalışan K1* için yönetmelikte sayılmıyor. İlk bildirim süresi 6 aydır; eğitim Denge SRC Kursu’nda 3–4 hafta sürer ve yeni dönemler her ayın 1, 5, 10, 15’inde başlar.

K2 yetki belgem var, ODY mi ÜDY mi almam lazım?

Güncel Karayolu Taşıma Yönetmeliği K2 yetki belgesinde ODY ya da ÜDY bildirme zorunluluğu saymıyor. Sürücülerinizin SRC belgesi ve psikoteknik yükümlülüğü ise devam eder. Yönetmelikte mesleki yeterlilik yükümlülüğü sayılmıyor. İlk bildirim süresi 6 aydır; eğitim Denge SRC Kursu’nda 3–4 hafta sürer ve yeni dönemler her ayın 1, 5, 10, 15’inde başlar.

K3 yetki belgem var, ODY mi ÜDY mi almam lazım?

ODY yeterlidir. K3 yetki belgesinde ODY 4 belgeli bir orta düzey yönetici bildirilir; ÜDY zorunlu değildir, ancak ÜDY 4 belgesi olan kişi bu şartı da karşılar. Şahıs firmasından da istenir; en çok bir kamyonetle çalışan K3* için aranmaz. İlk bildirim süresi 6 aydır; eğitim Denge SRC Kursu’nda 3–4 hafta sürer ve yeni dönemler her ayın 1, 5, 10, 15’inde başlar.

Tablo, Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin mesleki yeterlilik yükümlülüğünü düzenleyen hükmüne göre hazırlanmıştır; uluslararası belge (ODY 3, ÜDY 3, ODY 1, ÜDY 1) aynı alandaki yurt içi belgeyi de karşılar, ÜDY belgesi aynı alandaki ODY’yi karşılar. Firmanıza özgü yükümlülük e-Devlet’teki yetki belgesi kaydınızda taahhüt olarak görünür.

Yetki belgesi alındıktan sonra verilen taahhüt süresi (6 ay) içinde belgeli yönetici bildirilmezse 2026 yılında 31.998 TL idari para cezası uygulanır. Eğitim Denge SRC Kursu’nda 3–4 hafta sürer; yeni dönemler her ayın 1, 5, 10, 15’inde başlar. Zorunluluk, ceza ve çözüm · ODY fiyatları · ÜDY fiyatları

Resmî kaynaklar

Bu sayfadaki bilgiler yukarıdaki resmî kaynaklara ve kurumumuzun güncel uygulamasına dayanır. Mevzuat değişebilir; işlem yapmadan önce bizi arayarak teyit edebilirsiniz.

Oğuzcan Uzunçam
Oğuzcan Uzunçam · Denge SRC Kursu Kurucularından · Ulaştırma Merkezi Müdürü

Denge SRC Kursu’nun kurucularındandır; 2018’den bu yana Tuzla’da SRC, SRC Kurye, ODY ve ÜDY eğitimlerinin kayıt, eğitim ve e-sınav süreçlerini yönetir. Sayfalardaki bilgileri mevzuat değiştikçe günceller.

İlgili rehberler

Başvuru ve kayıt için bize ulaşın

Yeni dönemler her ayın 1, 5, 10, 15’inde başlar. Dönem kaydını telefonda ya da WhatsApp’tan açıyoruz.

Sıradaki dönem · son günler

1 Kasım 2026
  • SRC Kurye eğitimi biter6 Kasım
  • SRC 1-2-3-4 eğitimi biter11 Kasım
  • ODY / ÜDY eğitimi biter22 Kasım – 29 Kasım

Bu dönemde başlayan, eğitimi bitince Tuzla’da e-sınava girer. Sınırlı sayıda kontenjan.

0549 493 42 420549 493 42 42İstanbul / Tuzla
SRC belgeniz varsaSRC 2 Belgesi%50 indirimli
SRC Belgesi Kayıtları içinSon günlerSınırlı sayıda kontenjan1 Kasım 2026 dönemi
SRC BelgesiSon günlerÇift Belge%50 İndirimle