fbpx

2024 K1 Yetki Belgesi Nedir?

2024 K1 Yetki Belgesi Nedir?

K1 Yetki Belgesi Nedir

K1 yetki belgesi, Türkiye’de karayoluyla yapılan yük taşımacılığı faaliyetlerini düzenleyen ve kontrol altına alan bir belgedir. K1 yetki belgesi, taşımacılık faaliyetlerinin yasal olarak gerçekleştirilmesini sağlayan bir tür taşımacılık izin belgesidir.

K1 yetki belgesi, özellikle kamyon ve benzeri ağır vasıtalarla yapılan yük taşımacılığı için gereklidir. Bu belge, taşımacılık işletmelerine yasal olarak yük taşıma yetkisi verir ve ticari amaçlı olarak yük taşımacılığı yapmak isteyen kişiler veya işletmelerin sahip olması gereken bir belgedir.

Taşımacılık sektöründe faaliyet göstermek isteyen işletmeler veya bireyler, K1 yetki belgesi başvurusunda bulunmak zorundadırlar. Bu başvuru sürecinde belirli şartları yerine getirmek ve ilgili resmi kurumların belirlediği prosedürlere uygun olarak hareket etmek gerekmektedir. Başvuru süreci tamamlandıktan ve gerekli incelemeler yapıldıktan sonra yetki belgesi verilir ve işletme yasal olarak yük taşımacılığı faaliyetlerini yürütmeye başlayabilir.

Kısacası, K1 yetki belgesi, yük taşımacılığı işletmelerine resmi olarak yük taşıma yetkisi veren ve bu faaliyetlerin yasal olarak düzenlenmesini sağlayan bir belgedir.

K1 Yetki Belgesi Nedir
K1 Yetki Belgesi Nedir

K1 Yetki Belgesi Gereken Şartlar Nelerdir?

Eşya taşımacılığı yapacaklara belirli bir zaman dilimine veya belirli bir zaman dilimine uymaksızın verilen K1 yetki belgesi için bazı şartlar bulunmaktadır:

  • Bireysel başvurular için en az 1 adet ticari olarak kayıtlı ve tescillenmiş özmal birim taşıta sahip olunması gerekmektedir. Bu taşıtların özmal çekici cinsi araçların katar ağırlıkları ile özmal kamyon ve kamyonet cinsi araçların azami yüklü ağırlıklarının toplamı 25 tondan az olmamalıdır.
  • Kooperatifler dahil tüzel kişiler için en az 2 adet ticari olarak kayıtlı ve tescillenmiş özmal birim taşıta sahip olunması gerekmektedir. Bu taşıtların özmal çekici cinsi araçların katar ağırlıkları ile özmal kamyon ve kamyonet cinsi araçların azami yüklü ağırlıklarının toplamı 50 tondan az olmamalıdır.

Asgari kapasite hesaplanırken sadece motorlu taşıtlar dikkate alınır. Çekici cinsi taşıtlardan katar ağırlığı 40 tondan fazla olanların katar ağırlıkları 40 ton olarak, kamyon cinsi taşıtlardan azami yüklü ağırlığı 32 tondan fazla olanların azami yüklü ağırlıkları 32 ton olarak kabul edilir.

Ticari amaçla yapılan ve toplam yüklü ağırlığı 3.500 kg’yi geçmeyen taşıtlar için yetki belgesi ücretinde %75 indirim uygulanmaktadır.

K1 Yetki Belgesi Nedir
K1 Yetki Belgesi Nedir

Yetki Belgeleri Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin;

Yetki belgeleri konusunda siz değerli okurlarımız ve danışanlarımız için sonuna kadar yardımcı olmaya çalışıyor aklınıza takılan veya merak ettiğiniz sorunlar hususunda açıklayıcı ve bilgilendirici yazılar yazmaya devam ediyoruz. Yazılarımız arasında merak ettiğiniz soruların cevabını bulamaz ya da daha detaylı bilgi almak isterseniz Merkezimizi +90 549 493 42 42 numaramızdan arayarak temsilcilerimizden yardım talep edebilirsiniz.

2024 SRC Belgesi Dersleri
2024 K 1 Yetki Belgesi Nedir

ÜDY Belgesi veya ODY Belgesi almak istiyorsanız ve nereden alacağınızı bilmiyorsanız, Denge ÜDY ve ODY Merkezi artık sizin için size yakın yerlerde hizmet vermektedir.

5/5 (1 Review)
ETİKETLER: , , , , , ,
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.